Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докога ще продължат жегите в България?

Все още сме в началото на горещата вълна, висока е опасността от пожари

Снимка: БГНЕС-архив

Първата седмица на август започна с червен код за опасно високи температури в 9 области на Северна и Южна България.В района на Плевен, Велико Търново, Русе, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Стара Загора и Ямбол се очакват максимални температури над 41°C.В останалата част от страната е в сила втора степен - оранжев код - за високи температури между 38 и 41 градуса.

Горещата вълна, на която сме свидетели в България ще продължи през цялата първа августовска седмица, с кратък отдих във вторник, 3 август- прогнозира в интервю за БНР- „Хр. Ботев“ синоптикът от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Мариана Попова.

„Има вероятност към четвъртък-петък температурите да са дори още по-високи. Градусите, които очакваме, са близки до рекордите, дали ще реализираме рекорди – отсега не бих могла да кажа.През последните две-три години не сме имали такива температури. Дори рядко достигахме до 40 градуса. Ако се върнем в годините назад, 2015-а е последната година с такива високи температури и с продължителни вълни. Преди това 2012г., а още по-преди – 2007г. е имало такива температури. Така че това не е нещо необичайно, случва се, макар и не всяка година."

Августовските жеги като че ли се понасят по-лесно край морския бряг. Любителите на планината също ще бъдат възнаградени със стабилно време и прохлада, поне в тъмната част от денонощието.

"Времето ще е много подходящо за море. Температурите ще са малко по-ниски, но заради влажността и там ще се усеща голямата жега, но пък е хубаво да има човек къде да се разхлажда, – обясни синоптичката.– В планините през август също ще има хубаво, относително стабилно време, подходящо за туризъм. Възможни са краткотрайни валежи, но вероятността за гръмотевични бури и интензивни валежи в първата половина на август е малка.“

Екстремните горещини благоприятстват и възникването на горски пожари, затова всички трябва да сме особено внимателни:


"Обилните дъждове през юни доведоха до избуяване на висока растителност. Когато тази растителност не се обработва и изсъхне, една искра е достатъчна да доведе до възникването на пожар. Основната причина за възникване на горските пожари е небрежност, затова апелирам към гражданите да внимават къде си изхвърлят угарките от цигари, а къмпингуващите да избягват паленето на огън в тревисти райони и горски площи", каза пред БНР-Варна комисар Тихомир Тотев, началник на Регионалната служба по пожарна безопасност и защита на населението в морската ни столица. По думите му варненската пожарна е технически подготвена при евентуално възникване на горски пожари:

"Хубаво е да знаят гражданите, че всяка районна пожарна служба разполага с по една високопроходима машина за ликвидиране на горски пожари. Поддържаме и щатен резерв от по-стари машини, които въпреки че са морално остарели, също вършат добра работа".

Съставил: Елена Каркаланова /по интервюта на БНР- “Хр.Ботев“ и БНР-Варна/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 19

В брой 19 на предаването слушайте: За българите в Кипър и отношението им към българския език и култура - Мария Мавруди, председател на Културната асоциация на българите в Кипър; Защо българите в Албания срещат трудности с употребата на..

публикувано на 26.09.24 в 12:00