Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В политическия живот навлизат хора без опит, което не е непременно нещо добро

Снимка: БГНЕС

Парламентарната подкрепа за кабинета „Николов“, предложен от първата политическа сила „Има такъв народ“ става все по-несигурна. Причина за това са задълбочаващите се резерви, изразени от най-малката парламентарна група - „Изправи се БГ! Ние идваме“, както и изричното желание от страна на БСП за оттегляне на кандидатурата на Петър Илиев като министър на вътрешните работи.

Личността на почетния консул на Барбадос в България не за първи път буди несъгласие сред останалите политически формации, с които от „Има такъв народ“ водят разговори за подкрепа в пленарна зала. Интервюто му пред една от националните телевизии от вчера сутринта обаче, наля допълнително масло в огъня заради неприемливото му поведение, тон и отношение, които демонстрира. По думите на журналиста Полина Паунова, в поведението на Петър Илиев се откриват сходства с негови предшественици на поста вътрешен министър.

„Цветан Цветанов говореше за себе си в трето лице“ – припомня Паунова и добавя още познати щрихи към портрета на Илиев:

„Друго нещо, което ми се натрапва е този героичен род, за какъвто говореше и главния прокурор.  Имаме една лексика и поведение, което вече сме го виждали и не е като да не знаем какво следва. Той каза също така, че за неговия характер трябва да питаме майка му и баба му. Аз не мисля, че това е подходящ тон на политик към журналист“.

Що се отнася до промяната и реформите, които обществото очаква да бъдат извършени от мандатоносителя „Има такъв народ“, Паунова е категорична, че първите две условия, преди да разсъждаваме на темата реформи са, дали кабинетът ще остане в същия си състав и ще  бъде подкрепен в парламента.

Политологът Огнян Минчев съзира още един недостатък в начина, по който биват издигани кандидатите за власт, а липсата на опит допълнително утежнява възможността да бъде направен по-сериозен анализ за персоналния състав на кабинета.

„Очевидно е, че това са нови хора, които тепърва ще навлизат в политическия живот. Липсата на политически опит е монета с две страни. От една страна е добре, че те не носят греховете на минали формати на управление. От друга, те нямат опита и познанията, които ще се изискват от тях, за да управляват адекватно. Да дойдеш на върха на управлението на страната от позиция, от която трябва да прескочиш няколко нива, за да станеш министър, не е добър атестат. В сферата на професионалното израстване, включително и в политиката, е необходимо да минеш през тези нива, да ги осмислиш, да придобиеш опит и тогава да стигнеш до определени върхове и да се реализираш успешно.“

Литературният историк професор Валери Стефанов посочи, че в демонстрираното до момента поведение на партията на Слави Трифонов, се наблюдава нещо притеснително, а именно – опит за рециклиране на доскорошния силов модел на управление.

„Важно е да се осъзнае, че не става въпрос за управление на държава, а на кризисна държава в тежък колапс в много аспекти – посочи професор Стефанов. – Затова изборът на подходящите хора е много важен. Не може да се повери управлението ѝ на хора, които ще се страхуват да работят и нямат нужната компетенция за това.“

Според него от отговора на въпроса какъв народ имаме всъщност, до голяма степен зависи каква промяна искаме и кой ще я постигне.

Ние имаме един народ в упадък, който е в истинска депресия, ценностна дезориентация и е готов да следва мними спасители – убеден е професор Стефанов. – Проблемът не е толкова в партиите, които винаги ще се боричкат и ще предлагат някакви конюнктури. Проблемът е, че суверенът не може да си свърши както трябва работата и е се намира в профили като този на предишния министър-председател или сегашната доминираща партия. Това наричам ценностен провал на обществото, защото не може да излъчи хора, които да го поведат и да му гарантират някаква историческа перспектива.“

Очаква се съставът на предложения Министерски съвет да бъде гласуван от Народното събрание в сряда, 11 август. „Има вероятност проектокабинетът на ИТН да си остане проектокабинет, съдейки по изявленията на политическите лидери“, прогнозира пред БНР социологът Юрий Асланов: „От друга страна предизвикателните действия на ИТН не предизвикват по никакъв начин негативни реакции у избирателите.  Хората в проучванията ни казват "стига толкова избори, крайно време е да се състави правителство", посочва Асланов. Според него българите са на мнение, че „политическата система в България отдавна не работи за тяхна полза, и недоверието на хората към нея е голямо и отдавна“.

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на БНР-„Хоризонт“/


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35