Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН: Няма да предлагаме кабинет, отиваме към избори

| обновено на 10.08.21 в 16:24
Слави Трифонов
Снимка: БГНЕС

ИТН няма да предлага проектокабинета си за гласуване в пленарна зала утре. Това обяви лидерът на партия "Има такъв народ" Слави Трифонов в ефира на неговата телевизия "Седем осми" и във Фейсбук. Трифонов припомни, че  вече са заявили, че ще постъпят така, ако не получат подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме". 

"Направихме всичко възможно и всички компромиси, жестове към така наречените "партии на протеста", за да подкрепят правителство на "Има такъв народ" като първа политическа сила! Не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на "Демократична България" и "Изправи се, БГ! Ние идваме"", каза Трифонов.

Той посочи, че това означава, че се отива към нови избори, тъй като ИТН като първа политическа сила в сегашния парламент няма  да подкрепи нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито "Демократична България", нито "Изправи се БГ! Ние идваме!".

По повод съобщението на Трифонов от президентството излязоха с кратък коментар до медиите, в който се посочва: "С издадения от държавния глава указ конституционната процедура по избор на министър-председател вече е в решаващата си парламентарна фаза".

Според конституционалисти не Слави Трифонов трябва да обяви, че няма да има гласуване на правителството на ИТН, а този, на чието име е издаден Указ за съставяне на правителство. Трябва да има или гласуване в зала, за да бъде довършен този мандат, или да има изрично заявяване от парламентарната трибуна на кандидата за министър-председател, че ИТН се отказва от мандата и той да се смята за неуспешно реализиран.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44