Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да създадеш издателство по време на пандемия

Илияна Бенова
Снимка: Facebook /Илияна Бенова

Социалната изолация, в която живеем от година и половина заради пандемията от Covid-19, провокира много хора да преосмислят приоритетите си в професионален план, а някои от тях да последват и отдавна стаявани мечти. Пример в това отношение откриваме в историята на Илияна Бенова – Бени, която напуска сигурното си работно място като редактор в издателство, за да създаде…. свое собствено. 

„Тази стъпка, като че ли, ме вдъхнови да мисля по-мащабно – отбелязва Илияна в интервю за Радио България. – Пандемията действително предизвика криза в книгоиздаването, както и в голяма част от другите бизнеси. Успя обаче да вдъхнови издатели да разширят полезрението си, да модернизират сайтовете си и най-вече – вдъхнови читателите да се върнат към книгата. Тя се оказа едно от най-големите удоволствия, които да си подариш у дома, когато нямаш възможност да излизаш или да пътуваш.“

Риск от провал, когато работиш за себе си, винаги съществува, но в нито един момент, не бива да губиш вяра в способностите си. Именно това, а също и натрупаният опит в няколко издателства, вдъхновява Бени, както я наричат всички близки и приятели, „да скочи в дълбокото“, с цялата отговорност за всеки етап от книгоиздаването. Кой обаче е онзи елемент, който отличава новото издателство от всички останали?

„За нас най-важното нещо е удовлетвореният читател, на когото можем лично да обърнем внимание и който ще продължи да се интересува от нашите книги – категорична е Илияна. – Стараем се да не допускаме недоглеждане, дори и в най-малките детайли, защото именно те са от значение. Всеки иска да притежава книга, която е с добро качество на текста и полиграфията, както и да се почувства близък с издателите ѝ.“

Присъствието на все по-популярните аудио и електронни книги в ежедневието на читателите не притеснява Илияна. Нещо повече – самата тя се възползва от тях, но не забравя и томовете на хартия.

„Иска ми се да вярвам, че различните форми на четене, не са конкуренция една на друга, а по-скоро се подпомагат. Първата ни книга – „Удавниците“ от американската писателка Дженифър Макмеън, засега е само в печатен вариант, но предстои да се появи и в електронен. Важното е да се чете, а в какъв формат – това е избор на всеки отделен читател. “

Издателството вече е готово с плана си за работа до есента на 2022 г. Той предвижда издаването на предимно англоезични автори. Илияна не изключва в бъдеще да се заемат и с любопитни заглавия от детската, а защо не и от българската литература. Засега обаче преследват амбициозната цел да предоставят на читателите си между 6 и 10 нови книги на година. Смята, че това е напълно постижимо, макар и да изисква силна отдаденост и концентрация от нейна страна.

„Моят приятел ми оказва морална подкрепа, но разчитаме на сериозен екип от външни сътрудници, с които работим от самото начало. Сред тях имаме преводачи, редактори, страньори и дизайнери“ – разказва още Бени, щастлива, че е сбъднала мечтата си, която до миналата година, смятала за непостижима.

Любовта към книгите, Илияна дължи на баба си. Като филолог и дългогодишен библиотекар, тя подбира някои от най-вълнуващите детски издания за своята внучка. Така тя опознава и обиква светове и герои, родени от невероятното въображение и талант на писатели като Астрид Линдгрен, Алън Милн, Антоан дьо Сент Екзюпери и други.

Снимки: Facebook /Илияна Бенова, AMG Publishing, jennifer-mcmahon.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30