Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 7 септември се въвеждат редица противоепидемични мерки в България

Учебната година ще започне присъствено на 15 септември

Д-р Стойчо Кацаров
Снимка: БГНЕС

Здравните власти въвеждат множество противоепидемични мерки в цялата страна от 7 септември за срок от два месеца. Според министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров ограниченията се налагат заради ниския процент на ваксинираните срещу Covid-19 у нас (около 16 % от населението – бел. ред.). Той подчерта, че ако ситуацията се влоши, ще бъдат въведени много по-строги мерки, за да се предотврати претоварването на здравната система.

Заведенията за хранене ще работят от 7,00 ч. до 22,00 ч.; публиката в театрите, концертните зали и кината ще заема до 50% от местата; спортните състезания на закрито ще се провеждат без публика, а на открито с до 30% посещаемост, с такъв капацитет ще работят и фитнесите; на семейните събития ще се допускат до 30 души на закрито; забраняват се детските клубове, тиймбилдингите, фестивалите и съборите, колективните спортове на закрито; препоръчва се дистанционна работа където е възможно – това предвиждат някои от мерките.

„Няма място за паника и разпространението на страхове”, коментира д-р Стойчо Кацаров. По думите му, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол. Притеснителен обаче е броят на починалите от коронавирус (54 за последното денонощие). „85 % от починалите са хора над 65 годишна възраст“, уточни министърът и призова възрастните да се ваксинират.

Учебната година ще започне присъствено, но в даден момент може да се наложи „грипна ваканция”, каза още д-р Стойчо Кацаров.

У нас почти изцяло доминира Делта вариантът на коронавируса и само 2% от изследваните проби са показали наличието на британския, съобщи проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Един човек в момента заразява между 6 и 8 души, поясни тя.

  

     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05