Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието към лекаря кара хората в община Върбица да се ваксинират срещу Covid-19

„С пациентите сме като едно голямо семейство”, казва д-р Алиосман Ахмед

Д-р Алиосман Ахмед
Снимка: личен архив

На фона на тревожно ниския процент на ваксинираните в България (около 18%) един млад медик, работещ в селски район, постигна забележителен успех като постави ваксини срещу Covid-19 на 40% от предимно възрастните си пациенти и бе отличен с грамота от Министерството на здравеопазването. 


Как д-р Алиосман Ахмед е постигнал този резултат, с какви предизвикателства се среща и как се гради доверието „лекар-пациент” – за всичко това медикът разказа в интервю за Радио България.

29-годишният общопрактикуващ лекар д-р Ахмед е родом от Търговище. След като завършва Медицинския университет във Варна, работи първо в „Бърза помощ“ в морската столица, след това в Спешното отделение в град Шумен, а от 2019 година има частна практика и лекува хората в община Върбица, обл. Шумен.

Д-р Ахмед споделя, че повечето хора не вярват във ваксините и се надяват болестта да протече по-леко при тях, да не ги събори и забравят, че възрастните им родители, баби, дядовци и близки с хронични заболявания са уязвими. Налага му се да убеждава всеки един и така успява да ваксинира около 40 % от пациентите си. Нещо повече – доверяват му се и хора от съседни общини и области. Работи с всички видове ваксини и оставя на пациента да избере коя да му бъде поставена.

В България в момента се дискутира целесъобразността ваксината да бъде поставяна и на деца, а д-р Ахмед подкрепя идеята:

„В пациентската ми листа засега нямам ваксинирани деца. Гледам да покрия възрастното население”, казва специалистът.

Както при всички медикаменти, и при ваксините има странични ефекти. Най-честият такъв, който наблюдава младият доктор е зачервяване и локален оток:

„Като цяло в част от населението, да кажем 10-15 % постваксинационно имат температура, която е реакция на имунната система, но минава леко. Засега няма тежки реакции.“

Д-р Ахмед полага грижи за близо две хиляди пациенти и споделя следните наблюдения относно реакцията към ваксините:

„Имам ваксинирани пациенти преди няколко месеца, които наскоро изкараха ковид. Протече много добре – само с хрема, което подсказва, че самата ваксина работи и добре реагират пациентите на нея. Имам и пациент, който имаше и придружаващи заболявания, основно с тежко сърдечно заболяване. При него също протече добре, не се стигна до тежка пневмония и т.н.”

Лекарят от Шуменско е постигнал забележителен успех в реализацията на имунизационната кампания срещу Covid-19, защото е успял да създаде силна връзка със своите пациенти.

„Много време отделям на това да съм част от едно голямо семейство с моите пациенти. Гледам да вляза в техните обувки, да разбера болките им. Те ми се доверяват. Наистина искам да им помогна и го показвам, казвам, обяснявам, ако трябва дори 10 пъти. Трябва да се чувстват добре, не трябва да са подтиснати, не трябва бъде насила. Всичко става с много работа, понякога се прибирам в 9 или 10 часа. Не е лесно.“

Д-р Ахмед ежедневно изминава големи разстояния, за да достигне до всеки нуждаещ се от помощ и съвет. Изслушва пациентите, отговаря на всичките им въпроси, разпитва ги за физическото, но също и за емоционалното им състояние. Точно както се случва в семействата.

Снимки: личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45