Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преброяването се затруднява заради епидемичната обстановка

Снимка: БГНЕС

74.8 % от населението е преброено 5 дни преди края на кампанията за Национално преброяване на населението, съобщи директорът на НСИ Сергей Цветарски. Към 4 октомври преброителите са отчели 2 млн. 771 хил. души,малко над 2 млн. са електронно преброените.

В Северозападна България процесът е в най-напреднала фаза и там вече са преброени над 85% от населението.

В големите градове – София, Пловдив и Варна, изоставането е съществено. Причина за това е, че много преброители са се отказали от участие в процеса поради задълбочаването на епидемичната обстановка. Така в столицата се търсят още 600 преброители, които да обходят 1300 участъка.

НСИ съветва гражданите, в случай, че не бъдат посетени от преброител, да се обърнат към временните центрове за преброяване в цялата страна – списъкът с адресите е публикуван на сайта на НСИ. Всеки гражданин сам може да попълни преброителната карта, като я изтегли от сайта на НСИ, след което да я изпрати по пощата, имейл или пък да я занесе във временните центрове.

Гражданите, които имат издаден уникален код след електронно преброяване, не е необходимо да го носят лично във временните центрове или да се обаждат на преброителя. При нужда те ще бъдат потърсени от преброител.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55