В Пловдив започна първото в Европа производство на ядливи биоразградими чаши за кафе.
Иновацията хрумва на пловдивчанина Мирослав Запрянов, чийто първи опит да направи ядливи чашки е в домашната печка. От идеята до осъществяването ѝ пътят е 10 години.
„Производството на нашите чаши има два аспекта, – разказва Мирослав Запрянов. – Първо, намалява генерирането на въглероден диоксид. В сравнение с пластмасовите чаши ние генерираме три пъти по-малко количество. Другото основно предимство е, че не се замърсява нито капка питейна вода. Технологията е наша, всичко около нея е патентовано.“
Интересно, от какво са направени тези чаши и може ли потребителят да бъде сигурен, че няма да навредят на неговото здраве?
„Чашките са произведени от зърнени култури, изцяло натурални продукти, така че опасност за нашето здраве няма, даже напротив – те са полезни за здравето на човека. Една от основните съставки са овесени трици, всички продукти са натурални, няма ГМО. Стараем се чашката да не променя вкуса на напитката, така че с удоволствие да може ди си я хапнете впоследствие.“
Запрянов уточни, че от чашата, освен кафе, могат да се пият всякакви студени и топли напитки.
В производството на този български продукт са заети около 30 души, но планът е скоро да се създадат още 70 работни места. Капацитетът е близо 2,5 милиона ядливи чашки месечно, като в следващите 5 години идеята е да се достигне до 10 милиона бройки. 95% от производството е договорено за износ. Във фабриката са внедрени съвременни машини, като се очаква изцяло частната инвестиция за старта да се възвърне до 5 години.
„Както знаете, производството на пластмасови чашки в ЕС от тази година е забранено. Вече ни се довериха някои от най-големите клиенти, изнасяме в целия свят, стъпили сме на над 30 пазара в шест континента. Така че всичко е пред нас.“
А еко-ефектът от производството на ядливи биоразградими чашки е ясен само като направим сравнението, че пластмасовите се разграждат за повече от 400 години.
Съставил: Снежана Никифорова (по репортаж на Екатерина Костова, БНР-Пловдив)
Снимки: архив, Пресцентър на община Пловдив
Дарина Воденичарова от Немската езикова гимназия "Бертолт Брехт" в Пазарджик е сред финалистите на едно от най-престижните състезания по дебатиране на немски език в Европа , съобщиха от българското посолство в Германия с публикация във фейсбук..
В "България днес" на 26 септември 2025г. слушайте: 06:30 Актуално от седмицата: Неизбежно ли е вдигането на данъците, за да се закърпи държавният бюджет? 19:54 "По съседски" – събития от Балканите 25:40 В Европейския ден на езиците..
В събота минималните температури ще са от 8° до 13°, в София – 10°. През деня ще преобладава облачно време. На места в югозападните райони ще превали. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат от 16° до 21°, в..
Старата българска столица Велико Търново е домакин на първия по рода си Национален био фест 2025 от 26 до 28 септември. Мащабното изложение на..
През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на места в Западна България и крайните югоизточни райони ще има валежи от дъжд...
Брой 65 на предаването е посветен на българите в Молдова. Ще чуете: България е там, където се говори и мисли на български – репортаж от..