Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се нови анти-Covid мерки на национално ниво

Снимка: БГНЕС

Противоепидемичните мерки трябва да се прилагат на областно ниво, а не строги ограничителни мерки за всички. Такава позиция изказа министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на брифинг относно актуалната ситуация с Covid-19 в България. Той обаче посочи, че в петък се очаква обявяването на нови мерки на национално ниво. Ако се стигне до затваряне, училищата ще бъдат затворени последни. Според Кацаров, ситуацията около разпространението на вируса е напрегната, но системата е добре организирана. Ако искаме да намалим заболеваемостта и смъртността, решаваща остава ваксинацията, каза министърът.

В страната са разкрити общо 7268 легла за пациенти с коронавирус, от които 5646 са заети, или общата заетост е 71%. Интензивните легла за пациенти с този вирус са 760, от тях заети са 485.

При първата вълна са починали 7920 души с Covid-19, при втората – 8459. Според данните, общата смъртност при сегашната вълна е с една трета по-малко, което може да се дължи на това, че 20% от населението са ваксинирани, каза Кацаров.

Работи се по осигуряване до края на месеца на допълнителна възможност за лечение на тежко болни с коронавирус.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05