Цените на храните, услугите, горивата растат с изпреварващ темп спрямо повишението на работната заплата, показва експресно проучване на КНСБ. От началото на годината природният газ е поскъпнал със 158%, увеличението на тока е с 4,4% и на парното с 16,1%, докато при храните най-драстично е скочила цената на олиото - с 43%, и вероятно до края на годината ще купуваме килограм хляб за 2 лв. Очаква ли ни нова Жанвиденова зима, се питат потребителите, които все повече свиват разходите си, за да се подготвят за ценовия шок.
Тенденцията за повишаването на цените ще продължи и в следващите пет месеца, убеден е икономистът и финансист Румен Гълъбинов. Не можем да останем изолирани от световните процеси, но има ходове, които държавата може да предприеме в тази обстановка.
„Увеличението на цените изглежда безалтернативно, затова трябва да гледаме към увеличение на доходите, за да има поне частично компенсиране – продължава Румен Гълъбинов. – Необходимо е държавата да вземе по-активна роля и като енергийни компенсации за гражданите, и като енергийни субсидии за фирмите, заплашени да фалират и да увеличат безработицата. Естествено е държавата да помисли с бюджета за следващата година и за увеличение на минималната работна заплата, за продължаващо увеличение и преизчисляване на пенсията, за социалните плащания. Винаги аргументът трябва да бъде, че се защитават правата на потребителите в една необичайна ситуация, протичаща проинфлационно с тези увеличени цени.“
Според Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители“, поставянето на ценови тавани ще създаде спекула, затова по-добрият вариант е социално подпомагане на хората с най-ниски доходи. Намаляването на ДДС за основните храни също е възможна мярка, но не и чрез опорочаването й, по думите му, както се е случило през м.г. в ресторантите. Тогава намалената от 20 на 9 процента ставка обхващаше и алкохолните напитки, освен това не се приложи по цялата верига на снабдяването и в крайна сметка потребителите не усетиха никакво намаляване на цените, а разликата от 11% отиде в джоба на ресторантьорите.
„Преди години, когато имаше подобна криза, масово започна да се влага рапично олио в слънчогледовото – предупреждава Богомил Николов за опасността на пазара да се появят стоки с по-ниско качество в стремежа на производителите на удържат цените. – При колбасите рискът е от завишено водно съдържание, докато поне при сиренето, където има нови по-затегнати изисквания, се надяваме контролът да бъде на ниво. Трябва да внимаваме и с покупките по интернет, защото ще се появят множество атрактивни оферти – цените може да са резултат от ниско качество или продуктите да са фалшиви. Хората трябва да знаят също, че в 14-дневен срок имат правото да върнат стоката без обяснения.“
Мариана Кукушева, председател на Националния съюз на хлебарите и сладкарите, вижда две основни мерки за овладяване на инфлацията – въвеждане на 9% ДДС върху основните храни и съкращаване на държавния апарат.
„В него са заети около 1 млн. души – това са хора, които не плащат преки и косвени данъци, а от другата страна стоят 1,2 млн. души в бизнеса заедно със сезонните работници, които трябва да издържат цялото останало население – обяснява тя. – Според доклад на бившия финансов министър Асен Василев между 30 и 40 процента от заетите в публичния сектор не знаят за какво са там и не изпълняват конкретни трудови задължения.“
Ако не се предприемат бързи мерки, ще последват фалити и сериозно буксуване на икономиката, смята Мариана Кукушева. Що се отнася до цената на хляба, тя отдавна не зависи от производителите, а от търговските вериги, уточнява тя.
Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на БНР Видин и БНР Пловдив/
Снимки: БНР, БГНЕСНа официална церемония в Берлин българският разследващ журналист Христо Грозев получи наградата си за Европейски журналист на годината. Той беше ключова фигура при издирването на бившия мениджър на Wirecard Ян Марсалек в Москва, както и при..
Белоградчишкото село Салаш е домакин на второто издание на единствения по рода си Фестивал на трънката. По нашите земи диворастящото растение от незапомнени времена се използва за билколечение, като се събират не само плодовете, но също семена и листата...
Започва най-голямото лекоатлетическо събитие в България – Wizz Air Sofia Marathon 2025 . На 11 и 12 октомври улиците на София ще се превърнат в сцена на спорт и култура. За поредна година организаторите отчитат рекорден интерес от страна на..
В "България днес" на 17 октомври слушайте: 08:25 - Българите в Унгария с двоен празник – ден на приятелството и сертификат от ЮНЕСКО за..
В петък , 17 октомври, минималните температури ще са от 6 до 11°, в София – 7°. В сутрешните часове на места в Дунавската равнина и западната част..
В събота , 18 октомври, минималните температури ще са от 8 до 13°, в София – 9. През деня ще бъде предимно облачно и на много места ще има валежи от..