Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелените сертификати и бизнеса в България

Снимка: БГНЕС

Изтече отсрочката, която здравното министерство даде в края на миналата седмица за набавяне на зелен сертификат. От днес без този документ ще се влиза само в хранителните магазини, банките, аптеките, държавните институции и на посещение при лекар. За всички останали места на закрито, където може да има струпване на хора, сертификатът е задължителен както за служителите, така и за посетителите. Нарушителите вече ще бъдат глобявани.

Недоволни от новите мерки се очаква да протестират и днес в различни градове на България. Основните мотиви – ограничаване на човешките права и притеснения от странични реакции на ваксината. Въпреки това в последните дни се забелязва повишен интерес към ваксинацията, но много хора коментират, че са били принудени да го направят, за да запазят работата си.

Изискването на зелен сертификат развърза ръцете на работодателите за скрит натиск върху медицинските сестри. Има и заявки от тях за напускане. Този натиск нарушава основни конситуционни права" – посочи в интервю за БНР медицинската сестра Мая Илева, председател на Синдиката на българските медицински сестри и организатор на протестите в сектора. По думите ѝ, фактът, че в Европа медицинският персонал е задължен да се ваксинира, не означава, че това е правилно.

Мая Илиева

Пиар експертът Радослав Бимбалов бе категоричен, че управлението на Covid- кризата досега е донесло единствено недоверие у немалка част от обществото:

„Всичко е било заложено така, че да се стигне до момента, в който настроенията срещу ваксинирането са толкова големи, че каквато и кампания да има в момента, само ще ги подсили.“

Зеленият сертификат е по-скоро средство, с което да се измери докъде е стигнало ваксинационното покритие на населението. То трябваше да се развие на фона на масово безплатно тестване за всички останали, които по свои причини не желаят да се ваксинират, или скоро се преболедували– коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова:

„Хората трябва да знаят, че никой не може да бъде уволнен, само защото не е представил подобен сертификат. Тук обаче идва въпросът, ако не бъдем допускани до работното ни място, водим ли се самоотлъчили се? Нужна е препоръка от Министерството на труда и социалната политика, за да се знае практиката за реакция при подобни случаи. Засега решението е те да бъдат пускани в неплатен отпуск, което не е най-хуманното нещо, което може да се случи.“ 

Мария Петрова

Начинът, по който бяха въведени мерките е доста укорим, тъй като засяга правата и интересите на широк кръг граждани и юридически лица, без разумен срок за съобразяване с новата ситуация – е мнението на юриста, доктор по конституционно право Борислав Цеков:

Борислав Цеков

„От друга страна, тази мярка изглежда почти неизпълнима, защото държавата не е в състояние да осъществява системен контрол върху хилядите обекти. Следи ли се доколко представяните сертификати, принадлежат на съответните лица и други. Никой извън полицията не може да изисква показването на лична карта от гражданите“– смята той, но допълва, че осъждане на държавата в съда в Страсбург е нереалистично, тъй като вече е възможно суверенно решение на всяка страна за въвеждане на различни видове мерки за борба с пандемията, включително и задължителна ваксинация.

Христо Мутафчиев

„Около 45-50% от българските творци са ваксинирани“ – заяви в интервю за БНР председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

„Този зелен сертификат много обърква плановете на театралните спектакли, защото има такива, продадени за месеци напред. И понеже не притежават зелен сертификат, голяма част от хората искат да връщат билетите и да получат парите си обратно.“

Според него, все още не е ясно кой и как ще проверява сертификатите на публиката, при влизането ѝ в залите, тъй като няма да могат да потвърдят, че е истински.

Васил Димитров

Тези сертификати вероятно не са лоши, но човек трябва да има право на личен избор“, коментира зам.-председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Благоевград Васил Димитров изискването към работодателите в бранша да бъдат ваксинирани работниците и клиентите. Според него държавата е пропуснала да проведе активна кампания през лятото, с която да мотивира хората да се ваксинират. Вместо това е избуяла антивакстърската, което води до настоящите трудности в различни браншове, тъй като трябва да се осланят на клиенти само сред 20 % от българското население:

„Минималната стойност на акта, който ще бъде съставян на заведение, което не се е съобразило с новите изисквания, ще е в размер от 5000 лева. Кой би могъл да си позволи да получава актове всяка седмица или дори веднъж в месеца? Не забравяйте, че в момента сме изправени и пред колапс по отношение на цените на тока. Очакваме да видим, дали ще получим някаква помощ под формата на компенсации за електричеството.“

Държавният глава Румен Радев определи като неприемливо хората, които по различни причини не желаят да се ваксинират, да заплащат близо 80 лева седмично, за да си правят бързи тестове, следствие на които получават документ, валиден за 48 часа. На среща със служебните министри през уикенда държавният глава подкрепи мерките, но призова бързо да се създаде необходимата организация и снабдяване с безплатни тестове, за които служителите ще трябва да заплащат само манипулацията, възлизаща на до 10 лева.

Редактор: Йоан Колев

Снимки: БГНЕС, Facebook /Адвокат д-р Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почти половината българи са скептични към въвеждането на еврото

47% от българите не са съгласни с твърдението, че влизането на България в еврозоната ще доведе до тласък на българската икономика и ще повиши жизненият им стандарт. Това показва национално проучване на агенция "Маркет линкс". То е проведено сред..

публикувано на 10.05.24 в 14:37
Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18