Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купуването на българско гражданство да отпадне, предлага кабинетът

Служебното правителство предлага да се забрани придобиването на българско гражданство срещу инвестиции. Това е вписано в Проекта за промяна в Закона за българското гражданство.

Предвижда се премахването на чл. 12а и 14а за купуването на паспорт след инвестирането на 500 000 евро в държавни ценни книжа или в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление. Членовете на семейството на инвеститора придобиват българско гражданство по натурализация.

От създаването на разпоредбите през 2013 г. след придобиването на гражданството обикновено парите са изтегляни от инвеститорите. 

Еврокомисията порица тази схема и заплаши България със санкции. Промените в закона трябва да бъдат одобрени от новия парламент.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35