Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български книги в Конгресната библиотека на Буенос Айрес

Снимка: личен архив на Ася и Иван Цанкови

Денят на народните будители се почита особено много и в Аржентина. Голямата българска общност там се прекланя пред паметта на тези видни народни синове. Неслучайно, повечето български дружества, създадени в далечната страна, носят имената на някои от тях – Кирил и Методий, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов.

Тази година светлият ден е по-особен за Гражданската асоциация “Българите в Аржентина” от Буенос Айрес, която никога не пропуска да отдаде дължимото на будителите. За пръв път в историята на българската емиграция в Аржентина, произведения на родни автори намериха място в едно от най-авторитетните книгохранилища на латиноамериканската държава. Дарението е съвместна акция на Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюза на българските писатели, в чест на 1 ноември – Деня на народните будители. А в специална емисия, посветена на толкова тачения празник от българския календар, интернет телевизия Los Búlgaros TV разказа за родолюбивото дело.

Иван и Ася Цанкови

Предисторията

През 2020 година Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ склчюват договор за взаимно сътрудничество със Съюза на българските писатели. Основна цел е снабдяването с българска литература на Конгресната библиотека в Буенос Айрес. Създадена през 1859 година, тя е една от най-големите в Аржентина и има висок престиж не само в страната, но и в целия регион. За многобройната българска диаспора, която се заражда в латиноамериканската страна през първото десетилетие на миналия век,наличието на произведения на наши творци в тази влиятелна културна институция е от огромно значение.

За да се осъществи родолюбивото намерение, Съюзът на българските писатели с председател Боян Ангелов организира широкомащабна дарителска кампания за набиране на книги. Особено се откроява неуморната и безкористна дейност на Георги Николов, свързана с изпълнението на това начинание. Самият той се е специализирал в литературна история и критика, като популяризира творчеството на български писатели зад граница от началните години на родната емиграция, до наши дни.

Даряването на български книги за Конгресната библиотека в Буенос Айрес е жест на заздравяване и доразвиване на културните взаимоотношения между Аржентина и България. Актът съвпада с честването на 90-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Така, в тази знаменателна година, Гражданска асоциация „Българите в Аржентина“ и Съюзът на българските писатели избраха да вървят заедно по стъпките на народните будители, да спазват заветите им и да продължават тяхното дело навсякъде, където има наши сънародници, съхранили жив българския дух, съобщава Аксиния Иванова, председател на „Българите в Аржентина“.

По неофициални данни българите в Аржентина са около 70-80 хиляди, поне така предполагат от Асоциацията. Имало е предложение да бъде направена специална платформа за официалното преброяване на сънародниците ни, която обаче не била възприета от отговорните институции.

Снимки: личен архив на Ася и Иван Цанкови



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44