Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

През последната седмица намаляването на обхвата на пандемията в някои държави и настъплението на щама „Делта” в други, рефлектира и върху режима за влизане на гражданите от България и от други страни на тяхна територия. Вижте каква е ситуацията:

Чехия затяга мерките за пристигащите от България. Властите въведоха нови условия за влизане на неваксинирани граждани, пристигащи от държави с висок или много висок риск от заразяване с  Covid-19. България попадна в групата от държави с висок риск. 

Така, неваксинираните граждани, пристигащи от страната ни, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, като отпада възможността за влизане в страната с бърз антигенен тест. Те ще трябва да си направят и втори PCRтест между 5-ия и 7-ия ден след пристигането си.

Не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки за деца под 12 години, както и за ваксинирани граждани, притежаващи сертификат за ваксинация.

Всички пристигащи от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия (PassengerLocatorForm – PLF) и да го представят при поискване на граничния пункт.

При транзитно преминаване през територията на Чешката република в рамките до 12 часа няма изискване за предварителна регистрация преди пътуването, нито за представяне на PCR тест преди или след влизане в страната.

Тунис актуализира режима на влизане в страната, както и мерките срещу разпространението на Covid-19. Считано от 27 октомври 2021 г. всички пътници, независимо дали са ваксинирани, трябва да представят отрицателен PCR тест с QR код, направен не по-рано от 72 часа към момента на регистрация. В противен случай, на пътника ще бъде отказана регистрация. Сертификатът за отрицателния резултат трябва да бъде предоставен на здравните служби на пунктовете за контрол на температурата при пристигането на летищата в Тунис.

Пътуващите, които нямат пълна ваксина, подлежат на задължителна 7-дневна карантина в определени от властите хотели. Разходите са за сметка на пътниците. В последните 24 часа от периода те трябва да си направят PCR тест и при отрицателен резултат карантината се прекратява.

САЩ въвеждат нови правила за международни пътувания от 8 ноември т.г. Според тях всички чужди граждани, които пристигат по въздух, следва да са напълно ваксинирани срещу Covid-19с ваксина, одобрена от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация. Това са ваксините на: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac.

Документът, удостоверяващ  пълна ваксинация, трябва да бъде представен още преди качването на борда на самолета. Пътниците следва да представят на авиокомпанията и отрицателен резултат от вид NAAT тест(вкл. PCR)или антигенен тестза наличие на вируса, направен не по-късно от три дни преди първия полет.

Децата и младежите от 2 до 18-годишна възраст са освободени от изискването за ваксинация, но не и от изискването за представяне на тест.  Изключение от изискването за ваксинация има и за гражданите, коитоне могат да бъдат ваксинирани поради медицински противопоказанияили идват от държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, съобщи българското Министерство на външните работи.

Куба заяви, че ще отвори границите си и ще облекчи изискванията за влизане на чуждестранни граждани. От 15 ноември карибската държава ще изисква от посетителите да представят само доказателство за ваксинация или скорошен PCR, за да влязат в страната, заменяйки условията, които бяха сред най-строгите в целия регион, включващи карантинен период и множество PCR тестове.

Разхлабването на мерките се дължи на високата степен на ваксинация на населението със собствена ваксина за Covid-19. По информация на Ройтерс, към момента 90% от кубинците са получили поне една доза от една от тридозовите ваксини в страната.

Режимът за влизане на острова беше сред най-строгите. От началото на 2021 г. Куба е посрещнала едва  200 000 гости, като се очаква не повече от още 100 000 туристи да я посетят до края на годината, заяви министърът на туризма Хуан Карлос Гарсия.

Камбоджа заяви, че ще се отвори за чужди туристи. Считано от 30 ноември т.г. при пристигането си, напълно ваксинираните чужденци ще прекарват първите пет дни от престоя си в определени района на Камбоджа, след което ще могат свободно да се придвижват из цялата страна.

Но за да бъдат допуснати в Камбоджа, пристигащите следва да представят сертификат за ваксинация, да си направят PCR тест преди отпътуването, а при пристигане да си направят бърз антигенен тест. Освен това те трябва да притежават здравна застраховка, която включва заболяване от Covid-19 и да си направят още един тест на петия ден след влизането в страната.

Двата района, в които ще бъдат ограничени туристите през първите дни от престоя им в Камбоджа, са Сихануквил и Кох Конг, но през януари се очаква по тази схема да бъдат отворени още провинции.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман...

публикувано на 02.05.24 в 18:44