Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

¼ от жените с онкозаболяване в България страдат от рак на гърдата

Д-р Антоанета Томова: В резултат на пандемията от Covid-19 отново е факт късното диагностициране на заболяването у нас

Снимка: Pixabay

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Организации по целия свят се включиха с разяснителни кампании за насърчаване на ранното диагностициране в Световния месец на заболяването – октомври. България не направи изключение. Една от инициативите, която няма да приключи с промяната в календара ни, е „Продължавам напред“ на сдружение „Избери България“.

Нейна дългосрочна цел е да информира хората за необходимостта от навременно консултиране със специалист, защото най-доброто лечение на една болест е превенцията.

„Тази кампания беше продиктувана от необходимостта да информираме жените в България за възможностите за лечение на тази болест – каза пред БНР Екатерина Генова, изпълнителен директор на Сдружение „Избери България“. – Нещото, което аз разбрах през изминалите седмици и искам да споделя е, че в България днес се прави това, което се прави навсякъде в Европа при лечението на рака на гърдата. Въпросът е да се стигне навреме до точното място и точните специалисти.Намирането на навременната информация за това как да преминеш, кого да потърсиш и какви стъпки да предприемеш, се оказва решаващо.“

На всеки 20 секунди в света се диагностицира жена с рак на гърдата – сочи статистиката за 2020 година. В Европа това са над 355 хиляди болни за миналата година. „Това е една много социално значима диагноза. Заболяване, което при ранно диагностициране от правилните специалисти може да бъде радикално изкоренено и засегнатите от него жени да останат трайно излекувани за десетилетия напред“, категорична е д-р Антоанета Томова, водещ онколог и участник в кампанията „Продължавам напред". 

„Вече говорим не за една от 8, а за една от 7 жени на възраст до 74 години, която се сблъсква с такава диагноза. В България през 2020-а над 4060 жени са се разболели, което означава, че 25,5 % от всички жени с рак страдат от това заболяване. За последните 30 години се отбеляза колосален напредък в лечението на много от раковите диагнози и най-вече при рака на гърдата. За съжаление от март 2020, с тези пикове на Covid-19 и различни рестриктивни мерки, се измести фокусът на внимание на обществото. И ако дотогава с колегите ми виждахме малки тумори около и под 1 сантиметър и можехме много надеждно да ги излекуваме, изведнъж отново се върна този кошмар от преди над 30 години, в който да виждаме големи прогресирали, метастазирали тумори, дори при млади жени в началото на 30-те си години, които идват при нас в четвърти стадий на заболяването. Това е най-лошата последица от тази пандемия с Covid-19“, признава д-р Антоанета Томова.

Ракът е като една бомба с часовников механизъм – веднъж щом се е появила, тя има за цел да унищожи човешкото тяло. И д-р Томова е категорична, че самите пациенти трябва да са проактивните – да търсят адекватно, комплексно, съвременно и модерно лечение, за да може навременно да се реши проблемът. Защото закъснялото решение е много скъпо, в много от случаите трудно поносимо и същевременно е в пъти по-неефективно.

Пандемичната ситуация в момента и страхът от Covid-19 не е достатъчно основание да не се потърси лекарска помощ навреме. Такова е и мнението на Цонка Тодорова, председател на сдружение „Онкоболни и приятели“ в Бургас, партньор на кампанията „Продължавам напред“. По думите й, в момента заболеваемостта расте и все по-млади хора са диагностицирани с рак на гърдата. Но добрата новина е, че и излекуваните, и тези в трайна ремисия са все повече. Самата тя минава през изпитанието „рак на гърдата“ през 1987 година, когато е само 30-годишна, и от личен опит казва, че при адекватно и бързо лечение ракът не е смъртна присъда. Затова е изключително важно за проблема да се говори целогодишно, а не кампанийно. И макар да избягваме посещения при лекари в ситуацията на Covid-пандемия, при най-малко съмнение трябва да се обърнем към специалист.

Ваксината срещу Covid-19 се понасят добре от онкоболните, уточнява от своя страна д-р Антоанета Томова.

„Те могат да я направят по всяко време, ако са в ремисия или са на хормонално или лъчево лечение. Ако са на по-агресивни методи – оперативни или химиолечение – са им необходими две или три седмици да се възстановят след операцията или курса, за да приложат ваксините. И американското, и европейското общество по медицинска онкология препоръчват на пациентите ваксинация“ – допълва д-р Томова.


Съставил: Весела Кръстева /по интервюта на БНР-„Хоризонт“ и БНР-Бургас/

Снимки: архив, pixabay, Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35