Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В отговор на развитието на пандемията от Covid-19, редица държави актуализираха режима си за влизане на граждани, пристигащи от България и от други страни. Вижте последните промени:

САЩ въведоха нови правила за международни пътувания от 8 ноември т.г. От тази дата всички чужди граждани, които пристигат по въздух, следва да са напълно ваксинирани срещу Covid-19с ваксина, одобрена от Агенцията по храни и лекарства на САЩ или от Световната здравна организация. Това са ваксините на: Pfizer-BioNTech, Moderna, Janssen/J&J, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm, Sinovac.

Документът, удостоверяващ  пълна ваксинация, трябва да бъде представен още преди качването на борда на самолета. Пътниците следва да представят на авиокомпанията и отрицателен резултат от вид NAAT тест(вкл. PCR)или антигенен тестза наличие на вируса, направен не по-късно от три дни преди първия полет.

Децата и младежите от 2 до 18-годишна възраст са освободени от изискването за ваксинация, но не и от това да представят тест.  Изключение от изискването за ваксинация има и за гражданите, коитоне могат да бъдат имунизирани поради медицински противопоказанияили идват от държави с обективен недостиг на ваксини, включени в списък на СЗО, съобщи българското Министерство на външните работи.

Канада допуска само ваксинирани лица на своята територия от началото на месец ноември. За да влязат в страната, гражданите трябва да представят на съответната авиолиния, на ж.п. или круизния превозвач, валиден документ, че са преминали пълен курс на ваксинация. Канадските власти обявиха, че до 29 ноември включително, ще има преходен период, през който пътуващи ще могат да влизат в страната и с антигенен /молекулярен/ тест, но след тази дата, те няма да бъдат допускани на територията на Канада.

Израел приема индивидуални туристи от началото на месец ноември, но за целта те трябва да представят документ, че са преминали пълния курс на ваксинация 14 дни преди влизането в страната. Допускат се и граждани, които могат да докажат, че са се възстановили след боледуване от коронавирус и са получили поне една доза ваксина, както и че 11 дни преди пристигането си в Израел, те да са дали отрицателен тест за вируса.

Ваксините, които властите признават са: Пфайзер/Бионтех, АстраЗенека, Модерна, Джонсън енд Джонсън, Синофарм, Синовак  както и ваксината на Индийския серумен институт. Досега индивидуални туристи не бяха допускани в Израел, а само такива, пътуващи с организирани групи.

Виетнам обяви, че започва поетапно отваряне на границите си за чужденци от през месец ноември т.г.. Пристигащите трябва да представят сертификат за пълна ваксинация или за възстановяване след Covid-19. Приемат се сертификати за възстановяване от Covid-19 в рамките на 12 месеца преди влизането. Пътуващите също  трябва да представят отрицателен PCR тест, проведен в рамките на 72 часа преди заминаването и да са сключили застраховка за пътуване, която покрива Covid-19 с минимална отговорност от 50 000 USD.

Туристите, които пребивават в страната в рамките на една седмица и са избрали да посетят  PhuQuoc, KhanhHoa, QuangNam, DaNang и QuangNinh, ще трябва да резервират предварително закупен туристически пакет, включващ  самолетни билети, тестове за Covid-19, хотел и регистрирани дестинации. Ако тестовете им са отрицателни, те биха могли да избегнат карантинния период. Хората на обиколки с продължителност повече от седем дни, ще бъдат тествани отново на 7-ия ден от пътуването си. Съгласно пилотната програма за поетапно отваряне на страната, туристите могат да прекарат във Виетнам максимум 90 дни.

Нова Зеландия въведе задължителен сертификат за ваксинация за всички пристигащи граждани от 1 ноември.Властите обявиха, че страната остава затворена за пътувания от несъществен характер. Новото правило важи само за лицата, които имат основателни причини за пътуване. Гражданите, които по изключение се допускат до влязат в Нова Зеландия трябва също така, още преди качването си на самолета, да представят отрицателен тест за Covid-19, а при пристигането си, подлежат на две седмична изолация в специален карантинен хотел.

Великденският остров няма скоро да отвори за туристи. Въпреки, че от началото на пандемията той е недостъпен за чужденци, жителите му категорично се противопоставиха на завръщането на туристите през януари 2022. Това стана ясно след допитване, в което над 65% от анкетираните са заявили, че не желаят чужденци на острова им.

От началото на пандемията на Великденския остров, считан за едно от най-изолираните места на планетата, са били регистрирани едва 8 случая на заразени с коронавирус. А от месец септември т.г., не е открит нито един случай. Освен това 73% от местното население е вече ваксинирано срещу „чумата на 21 век“!

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35