Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Алфа Рисърч”: Под 50% от българските избиратели са готови да гласуват

Снимка: alpharesearch.bg

6 партии ще влязат в парламента, а за президентския вот ни очаква балотаж, сочи проучване на агенция „Алфа рисърч“, проведено в периода 7-9 ноември със собствени средства на агенцията. Пет дни преди изборите готовност за участие във вота заявяват по-малко от половината българи –47- 48%.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1%. Второто място си оспорват „Продължаваме промяната“ и БСП с 16,5% срещу 16%. „Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващия парламент, като резултатите им към момента са съответно 10,2%, 9,9% и 9,8%. „Изправи се БГ! Ние идваме!“ е под 4-процентната бариера.

В надпреварата за президентското място борещият се за втори мандат Румен Радев може да разчита на 46,4% от гласовете на избирателите, а Анастас Герджиков на 28,3%. Подкрепата за всеки от останалите кандидати не достига 9%.

Данните са от проучване на агенция „Алфа рисърч“, проведено в периода 7 - 9 ноември със собствени средства на агенцията.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България гласува за Народно събрание и Европейски парламент

Днес в България е ден за избори – гласуваме за 17 български депутати в 720-членния Европейски парламент и за 240 народни представители, които ще влязат в 50-ото Народно събрание на страната ни. В изборната надпревара участват 32 политически формации..

публикувано на 09.06.24 в 07:15

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30