Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България избира

Снимка: parliament.bg

В безпрецедентния трети пореден вот за парламент в рамките на една година, за гласовете на българите се борят 5016 кандидати за народни представители от 20 партии и 7 коалиции. Броят на секциите у нас надхвърля 11 600, а право на глас имат 6 708 189 души. Само в София секциите са 1 581.

Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели отново ще е само машинно, както беше и предсрочния парламентарен вот на 11 юли. Машини ще има в 9391 секции, а в 2119 от тях се очаква да има по две устройства. Гласува се на една машина и с една смарт карта едновременно за държавен глава и за народни представители. Избирателят има три възможности за гласуване с машина:

1. Само за президент и вицепрезидент;

2. Само за народни представители;

3. Едновременно за президент и народни представители.

В зависимост от избора на гласоподавателя, от машината ще излязат една или две разписки.

Както и на предходните избори, гласоподавателят може да посочи и номер на преференция, т.е. да избере конкретен кандидат-депутат от листата на предпочетената от него политическа формация.

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, но само ако са подали предварително заявление. В случай, че притежават квалифициран електронен подпис, те ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в самия ден на изборите.

На територията на всяка община или район се назначава най-малко една подвижна Секционна избирателна комисия, но при наличие на не по-малко от 7 избиратели, заявили желание да гласуват по този начин. В този случай избирателите могат да гласуват на мястото, където са поставени под задължителна карантина или изолация.

Изборният ден започна в 7:00 и ще приключи в 20:00 часа.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30