Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: БГНЕС

Ситуацията с разпространението на Covid-19 налага ограничения по отношение пътуването зад граница. Вижте как някои страни промениха режима на влизане на чужди граждани на тяхна територия:

Индия постави България в списъка на рискови държави по отношение на Covid-19. Считано от 9 ноември, Министерството на здравето и семейното благополучие на Индия включи страната ни в списъка с държави в „категория А“ на рисковите държави при влизане на международни пътници в условия на пандемия.

Напълно ваксинираните пътници от България (след изтичане на 15 дена от завършването на ваксинационния им цикъл) следва да попълнят онлайн-декларация на портала на летището на кацане до 72 часа преди отпътуването. Към нея те трябва да приложат отрицателен резултат от PCR тест, както и сертификат за ваксинация. В продължение на 14 дни след пристигането им, лицата са длъжни да се самонаблюдават за признаци на Covid-19.

Частично ваксинираните или неваксинираните срещу Covid-19 пътници от България трябва да попълнят онлайн-декларация на портала на летището в рамките на 72 часа преди пътуването и да приложат към нея отрицателен резултат от PCR тест. При пристигането си в Индия те следва да дадат проба за PCR тест. След което преминават през задължителна 7-дневна домашна карантина, в края на която следва още една проба за PCR тест (разходите по тестовете са за сметка на пътника). В случай, че резултатът е отрицателен, те трябва да сесамонаблюдават през следващите 7 дни.

Куба обяви, че ще разхлаби ограничителните мерки за чужденци от 15 ноември. От тази дата ваксинираните туристи ще са освободени от задължението да представят отрицателен PCRтест при пристигането си на острова. За целта те трябва да представят валиден сертификат за ваксинация.

Чужденците, които не са ваксинирани следва да покажат отрицателен резултат от PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пътуване до Куба. Децата под 12-годишна възраст са освободени от ваксинация или PCR тест. Освен това, за всички посетители на острова отпада задължителната карантина, освен ако не се заразят с Covid-19 по време на пътуването си. Властите предупреждават, че на летищата ще се извършват диагностични тестове на случаен принцип. Ако пътникът даде положителен резултат, той ще бъде преместен в специален хотел-болница или туристическо заведение, упълномощено от правителството за изолация и медицински грижи.

Облекчаването на режима за влизане в Куба стана възможно благодарение на успешна национална кампания за масова ваксинация, въз основа на собствено изработените ваксини и значителното намаляване на инфектираните с вируса.

Япония продължава да разхлабва ограничителните мерки за чужденците, но заяви, че все още не възнамерява да отвори границите си за туристи. Новите облекчения са насочени към бизнесмени, студенти и технически стажанти. Тази категория пътници вече може да получи виза и да влиза в страната, съобщава ТАСС.

За бизнесмените вече са разрешени кратки делови пътувания до Япония за срок до три месеца. При завършен ваксинационен курс, карантинният им период се съкращава от 10 на 3 дни. На третия ден те трябва да направят тест за коронавирус и ако той е отрицателен, са свободни да се придвижват из страната, но в съответствие с предварително подготвен план от приемащата ги компания или организация. Пристигащите от чужбина бизнесмени, които не са ваксинирани с препарат, одобрен от местните власти, се поставят под 14-дневна карантина.Чуждестранните студенти и стажантите, пък трябва да прекарат в изолация най-малко 10 дни, ако са ваксинирани с одобрен препарат. В противен случай карантината им продължава 14 дни.

Японските власти възнамеряват да повишат дневния лимит на приеманите в страната чужденци от 3500 до 5000.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32