Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Словакия: Промяната идва с цената на по-чести избори

Братислава
Снимка: архив

Българите в Словакия имат възможност да упражнят правото си на глас в една изборна секция - в столицата Братислава. Сънародниците ни там приемат съвсем спокойно факта, че трябва да излязат и да гласуват за трети път в рамките на една година. И даже са убедени, че това е цената, която сега трябва да платим, за да дойде промяна към по добро в България.

Иво Раданов отдавна живее в чужбина, а от известно време се е установил в Братислава. За себе си казва, че дори се е зарадвал, като е разбрал че през ноември пак ще има избори. Не гледа на тях като на разхищение на лично време и средства, а напротив - у него този факт засилва надеждата, че по-скоро в България ще настъпи някаква промяна. Видял е как подобни политически събития са довели съвсем нова политическа ситуация в Словакия, а след това страната поела по нов, по думите му, по-добър и справедлив път за обществото там.

Словакия е точният пример за това как тук в последните 2 години има ново правителство, но преди това също имаше политическа криза, тъй като смениха един модел на управление, който беше доста подобен та този в България през последното десетилетие. Нещата, които се случваха бяха много сходни със случващото се в България и съответно в Словакия дойде промяна. Очаквам, че същото ще е и в България. – казва Иво Раданов. –Естествено, в момента в Словакия има много голяма съпротива от онези кръгове, които бяха завладели държавата преди това, но същото наблюдавам и в България. Време беше в страната ни да се случи някакъв тип промяна, а това няма как да стане лесно и бързо и сега изборите са цената, която плащаме. Това, че сме отишли два –три пъти да гласуваме на избори в последната една година за мен не е никакъв проблем, по-важното е, че вървим в правилната посока.“

За Иво по-непонятно е защо голяма част от българите в страната продължават да са пасивни и да не излизат да гласуват в деня на вота.  Според него има добра разгласа на предизборните послания, но те се чуват от хората, които се вълнуват от бъдещето на България и искат да има промяна:

„Аз дори се ядосвам, че не я виждам тази критична маса от хора в България, която да прозре какво трябва да се случи. А то е елементарно, просто трябва да гласуваме за сравнително по-честните сред кандидати в тази кампания. Аз гледам по-глобално на въпроса за хората, които избираме. България е малка държава, но ние сме част от нещо по-голямо и трябва да имаме по-адекватна позиция на фона на това, което се случва в Европа. Трябва да спрем да се държим като някакви двойкаджии, седнали на последния ред, които, като им помахат с пръст, козируват и се страхуват да си кажат мнението“, категоричен е сънародникът ни Иво Раданов от Словакия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44