Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

46 души загинаха в катастрофа с македонски автобус на магистрала „Струма“

| обновено на 23.11.21 в 16:12
Снимка: БГНЕС

46 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала "Струма" малко преди 3 часа на 23 ноември. 7 човека са оцелели и са настанени без опасност за живота в спешната болница „Пирогов“. Те са успели сами да напуснат машината, след като са счупили стъкло в задната част на превозното средство.

Автобусът се е движел от Турция към Северна Македония. Пътували са 52-ма човека, македонски граждани, и един с белгийско. Сред жертвите повечето от Скопие има много млади хора и 11 деца. От списъка с имената на пасажерите е видимо, че мнозинството са от албански произход.

Пред „Пирогов“ пристигат близки и приятели на пътници от катастрофиралия автобус на автомагистрала „Струма“.  Някои от тях споделиха, че са разбрали за инцидента от медии и спонтанно са тръгнали към България с надеждата да получат повече информация за близките си. Те настояват за данни от посолството на Северна Македония за действията, които ще бъдат предприети от тук нататък. Сред чакащите е Шабан Рашитовски. Четирима от пострадалите са негови съселяни. Веднага щом разбрал за трагедията, тръгнал към София. „Аз съм дошъл да помагам с каквото мога“, сподели той пред репортерите на БНР. 

В София граждани поставиха цветя и запалиха свещи пред посолството на Република Северна Македония в знак на съпричастност към трагедията. Утре, 24.11 ще бъде обявен Ден на национален траур. Това обяви във Варна вицепремиерът Гълъб Донев, предаде кореспондентката ни Даниела Стойнова.

В София граждани поставиха цветя и запалиха свещи пред посолството на Република Северна Македония в София в знак на съпричастност към трагедията.

Служебният премиер Стефан Янев и вътрешният министър Бойко Рашков описват видянато като ужасно. Част от жертвите са били открити струпани около едната врата. Това е най-тежката пътна катастрофа в България с най-големия брой жертви. Автобусът е пътувал в конвой с още три автобуса на една и съща македонска туристическа фирма и е бил последен в колоната. Първите три превозни средства към 5 часа сутринта са преминали в Северна Македония през граничния пункт в Гюешево.

Разследването трябва да установи точните причини за трагедията. Македонският премиер Зоран Заев, който спешно пристигна в София каза, че е разговарял с един от оцелелите от автобуса. Той е съобщил, че е имало експлозия в автобуса.

Премиерът Стефан Янев отхвърли възможността пътната настилка да е причината за тежкия инцидент. На пресконференция с премиера на Северна Македония Зоран Заев Янев заяви: "Аз не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината".

Тахографът, записващ движението на автобуса е изгорял, каза пред БНР ръководителят на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски. Камерите на агенцията не са регистрирали нарушения на правилата или движение на автобуса с превишена скорост. Спазени са и всички задължителни почивки, допълни Рановски.

Васко Пиргов, който еочевидец на тежката катастрофа на магистрала „Струма“ и е бил служебно сутринта там, каза пред БНР, че четирите автобуса са почивали 20 минути преди инцидента. „Няма как шофьорът да е заспал. Пътят беше мокър. Той е объркал пътя според мен. След това е срязал предна дясна гума. Тя гърми и след това става произшествието. 15 колчета от мантинелата са засегнати и от там са прескочили искрите. От предната част е подпален автобусът“, каза Пиргов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България днес - 13 май 2024 г.

В „България днес“ на 13 май разказваме за международния форум в Атина, посветен на значението на Кирило-Методиевото дело за света, който се проведе на 11 май. По този повод ви срещаме с проф. Константинос Нихоритис – doctor honoris causa на..

публикувано на 13.05.24 в 19:00

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49