Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на квалифицирани кадри и инфраструктура у нас отблъскват потенциалните инвеститори

Снимка: Pixabay

Европейската банка за възстановяване и развитие понижи прогнозата си за българската икономика заради ниското ниво на ваксинацията срещу коронавирус и политическата криза. Дали страната ни има шанс за възстановяване след проведените парламентарни и президентски избори?

Според последния доклад на ЕБВР икономиката ни през т.г. ще се разшири с 4,2% - 0,3 на сто по-ниско спрямо прогнозата от юни. През второто тримесечие на годината доходите на човек са достигнали нивата от последното тримесечие на 2019 г., а инвестициите са намалели със 7% в сравнение с предкризисния период, става ясно още от документа.

Това е много ясен знак, че икономиката на България не се възстановява от пандемията с темпа на преките ни конкуренти – коментира Красимира Георгиева, главен редактор на списание “Бизнес Глобъл” пред БНР-Видин. – Наскоро излезе и есенната макропрогноза на Европейската комисия, според която икономическият ръст у нас намалява – той е под 4% за разлика от общия тренд в Европейския съюз за малко по-силно нарастване от пролетните прогнози. Основният проблем за развитието на икономиката ни е, че липсват подготвени кадри. А всеки чуждестранен инвеститор се интересува от наличието на работна сила и инфраструктура.”

Отсъствието на тези два основни фактора може да ни лиши от шанса някоя голяма компания да прехвърли производството си от Азия у нас, смята Красимира Георгиева. В момента се забелязва именно такава тенденция - фирми да се установяват в периферни европейски страни, където пазарът на труда е по-евтин. Затова и спешно се нуждаем от целенасочена държавна политика, която заедно с бизнеса и местната власт да установи какъв бизнес би могло да се развива в даден район, да подготви специалисти и да създаде инфраструктура, съветва тя.

Адриан Николов от Института по пазарна икономика акцентира върху прогнозата, че инфлацията ще се задържи над предкризисните си нива поне в следващите няколко години.

Това е индикатор, който се отнася пряко към семейните бюджети, към начина, по който домакинствата разходват своите пари – заявява икономистът пред БНР-Видин. – Разбира се, политическата нестабилност играе своята роля, но все още е рано да кажем дали изборите ще се превърнат в стабилизиращ фактор, тъй като преговорите за коалиционен кабинет са в начален етап. Ако следващата власт постави ваксинационната кампания в центъра на политиката си, това ще доведе не само до по-голямо международно доверие в икономиката ни, но и до голяма предвидивост вътре. Ние продължаваме да сме изправени пред опасността от нова Covid вълна и евентуален локдаун.”

Оптимизмът е инструмент за излизане от кризата – в това вярва Пламен Каменов, собственик на шивашко предприятие във Видин.

„Ние, от една страна, сме член на ЕС, а, от друга, стои прецедентът с нашето икономическо, политическо и социално състояние – казва бизнесменът. – Без оптимизъм няма да можем да решим проблемите си. Дано след поредните избори новите управляващи намерят верния път, защото в противен случай разпадът на ценностната ни система, на нашия морал ще продължи. В други исторически епохи общества, намиращи се в подобен разпад, са били поглъщани от други с много по-силни устои. Днес заради присъствието ни в ЕС нещата изглеждат много по-различно, но нямаме вече накъде – трябва да тръгнат към стабилизация.”

Красимира Георгиева пък е убедена, че с първата си стъпка новото правителство трябва да вдигне рязко темпа на ваксинация.

“Това се повтаря и в прогнозата на ЕБВР, и на Европейската комисия – добавя тя. – Когато хората са ваксинирани, общественият и икономически живот ще работи нормално – без рестрикции, затваряния, много хора в болница или под карантина и излезли от пазара на труда. Изобщо не говоря за другата, човешка гледна точка, че няма да има толкова смъртни случаи, защото това е безумно. Така че ако искаме да живеем нормално, трябва да се ваксинираме. Нямаме друг избор.”

Съставил: Диана Цанкова (по интервюта на БНР-Видин)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕЦБ с положителна оценка за Закона за въвеждане на еврото в България

На 2 май 2024 г. Управителният съвет на Европейската централна банка е приел становище, с което изразява положителна оценка по проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. От ЕЦБ са приветствали целта на законопроекта да се създадат..

публикувано на 03.05.24 в 11:17

800 хиляди българи ежегодно заминават за сезонна работа в чужбина

Около 800 000 българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ. По думите ѝ, Северозападна България..

публикувано на 02.05.24 в 16:29

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд в ЕС

Според официалната статистика България е страната в ЕС, в която се полагат най-малко допълнителни часове труд. Това показват данни на Евростат, публикувани по повод Международния ден на труда. У нас делът на служителите, полагали допълнителен труд на..

публикувано на 01.05.24 в 16:25