4
България е единствената държава от ЕС, която попадна в класацията на международния форум „Gelato World Heritage” в Рим, организиран за трети път от Италианската асоциация на майсторите джелатиери (Associazione Italiana Gelatieri). В престижната селекция от нови вкусове се открои сладолед с българско кисело мляко, произведен в биоферма край китното подбалканско село Розино. Нашенският продукт отнесе специалната награда от Академията за занаятчийско джелато „Алберто Пика“ (L’Accademia del Gelato Artigianale Alberto Pica), кръстена на „краля на джелатото“.

Участниците в надпреварата били поканени да представят сладолед, съдържащ традиционни местни съставки и да презентират своята държава. “Наградата ни бе дадена след няколкомесечен мониторинг на дейността ни. Тя се присъжда за цялостното ни представяне, както и за прозрачност на работата, свързана с технологията и използваните в сладоледа съставки“- каза Мирела Янакиева - мениджър „Бизнес развитие“ на биофермата и добави:

За изготвянето на въпросния биволски йогурт е използвана традиционната нашенска технология на базата на ферментация с уникаления Lactobacillus Bulgaricus, съдържащ безспорни здравословни и лечебни свойства. Сладоледът от село Розино предизвикал истински фурор не само заради вкусовите си особености, но също с визията и … посланието си. „Не случайно добавихме дива горска боровинка в сладоледа“- обяснява Мирела Янакиева:
„Тя е събрана до стар римски път край фермата. По него е минавал владетелят на хуните Атила на път за Рим, за да го покори. Така че ние вметнахме символика в нашия продукт, като представихме древната историческа връзка, свързваща Италия с България. Затова кръстихме вкуса на джелатото „Атила“. За разкош, отгоре го поляхме с бял шоколад, който оцветихме в зелено с естествени продукти и по този начин представихме биоразнообразието, характерно за нашата ферма и за целия регион.“
Освен че са се опитали да възпроизведат цветовете на родния трибагреник, авторите на сладолед с вкус „Атила“ отправят сериозно послание: „Искаме хората да се замислят какви съкровища оставят за новите поколения. Дали и те ще могат да се насладят на биволско мляко от щастливи биволици и да опитат истинска дива горска боровинка?“, казва Мирела Янакиева.

В биофермата край село Розино свободно пасат 70 щастливи бивола, достойни представители на порода българска Мурра (Bulgarian Murrah Buffalo). Компания им правят 70 крави от порода Джерсей (Jersey), която е с нисък млекодобив, но пък млякото й е с много висока масленост. И понеже фермата се намира в сърцето на Розовата долина, там се отглежда и известната българска маслодайна роза Дамасцена. Преди две години технолозите й събрали овациите на чужденците със своя разработка на джелато въз основа на българска роза. „Получихме много запитвания, особено от италианците, за нашите рецепти и технологии и така успяхме да наложим българската роза под още една форма “- не скрива гордостта си Мирела Янакиева.

Снимки: предоставени от биофермата
Проф. Вили Лилков и адвокат Петър Славов са сезирали Съвета за електронни медии за незаконно излъчване на сериала от 1969 г. "На всеки километър", съобщава сайтът на Съюза на българските журналисти sbj-bg.eu. В открито писмо на Лилков и Славов до..
По повод стогодишнината от рождението на Марсел Селие са планирани серия от музикални събития в родната му Швейцария. На 30 октомври в Нюшател Александър Селие ще почете своя баща с концерт. На сцената ще се качат също гъдуларят Димитър Гугов, Йон..
В сряда минималните температури ще са от 1° до 6°, в София – 1°. Сутринта на места в равнинната част от страната ще има условия за намалена видимост. През деня ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще..
В "България днес" на 29 октомври слушайте: 02:52 – Актуално от България и сънародниците по света – Отбелязваме Деня на бесарабските..
Противници на въвеждането на еврото в страната и членството в Европейския съюз са внесли в парламента 200 000 подписа за референдум с осем въпроса за..
Намалява увереността за личните финанси на българите. Това показва изследване на социологическа агенция "Мяра", проведено между 5 и 13 октомври 2025 г...