Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на годината няма да бъде теглен нов дълг

Министерски съвет
Снимка: Ани Петрова

Дълговият лимит на България е определен на 2,25 млрд. евро, а до момента сме изтеглили 1,9 млрд. евро, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. По думите на министъра, това означава, че бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори малък излишък. Затова до края на годината няма да бъде теглен нов заем.

Белчев изтъкна още, че инфлацията която притеснява всички не е чак толкова висока и вероятно темпът ѝ ще бъде овладян в рамките на следващите няколко месеца.

Дълговият лимит за догодина все още не е определен. Планът е да бъде заложен таван, който да стига до самия лимит, но служебното правителство не е правило такъв и би било разумно да бъде планирана международна емисия.

Засега служебният кабинет работи с вариант Бюджет 2022 да бъде с дефицит от 2,9 % на брутния вътрешен продукт.

Очаква се до 17 декември служебното правителство да приеме рамките на бюджета за догодина, като разчита новият парламент да го гласува в срок и след това редовният кабинет да „попълни“ политиките чрез актуализация на закона. Не се предвижда увеличаване на данъци.

Служебният кабинет предлага догодина минималната пенсия да бъде 185 евро, но за да не падне доходът на пенсионерите с минимална пенсия, се предвижда добавка от 30 евро от януари до юни, посочи още служебният министър. Що се отнася до МРЗ, преговарящите партии са се договорили тя да стане 355 евро.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„OMV Petrom“ поема проучването за газ в българската зона на Черно море

Румънска компания „OMV Petrom“, която е част от австрийската OMV изцяло ще оперира офшорния блок "Хан Аспарух". Дружеството поема досегашното участие в концесията за издирване на газ, държано от френската "TotalEnergies“. Информацията е на „OMV Petrom“,..

публикувано на 27.03.24 в 16:05

Кишинев е домакин на Българо-молдовски бизнес форум

Българо-молдовски бизнес форум ще се състои в столицата на Молдова - Кишинев, на 26 и 27 март. На събитието ще бъдат представени актуална информация за икономиките на България и Молдова и секторите с потенциал за развитие на икономическото..

публикувано на 26.03.24 в 06:05

България иска по-висока цена за ядрените реактори предложени на Украйна

Украйна се надява да подпише през юни споразумение за закупуване на два ядрени реактора от България, за да компенсира загубата на окупираната от Русия шестреакторна централа в Запорожие, заяви за Ройтерс ръководителят на украинската компания "Енергоатом"..

публикувано на 23.03.24 в 10:16