Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никулден е сред най-обичаните християнски зимни празници в България

Снимка: архив

В календара на българите 6 декември, известен още като Никулден, е особено тържествен празник, отреден от православната църква за почит към Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Роден е през III в. в Патара, днешна Мала Азия, водил праведен монашески живот, помагал на бедни и страдащи, укрепвал слабите със словото на истината и вярата. В очите на вярващите той бил „правило на вярата и образец на кротост, учител на въздържанието“, затова е избран за архиепископ на град Мир, Ликийска област. Умира през 342 г., а мощите му са пренесени в Италия и до днес се пазят в град Бари.

В България св. Николай е сред най-тачените християнски светци, покровител на пътешествениците, моряците и рибарите, а почитта към него е от дълбока древност. В народните представи светецът плава на златен кораб и усмирява бурите и морските стихии. Преданието гласи, че свети Николай спасил пробита гемия от потъване, като запушил дупката с шаран.


За рибарите, на този ден приключва есенният риболов и по традиция се отбелязва с богата трапеза от рибни ястия.



Според някои суеверни вярвания, при направата на плавателни съдове, строителите им вграждали икона на Св. Николай, за да пази плаващите от бурите и ветровете. При появата на силна буря, жените на рибарите в морето отивали на брега с иконата на св. Николай и я потапяли до три пъти във водата, за да се върнат мъжете им живи и здрави.

Счита се също, че светецът спасява и изпадналите в беда сиромаси, като им оставя кесия с жълтици, така както помогнал на бедния баща, който нямал пари да омъжи подобаващо дъщерите си. Затова и банкерите също приемат Никулден за свой празник.

В църквата ни паметта на св. Николай се отбелязва с празнична света литургия и освещаване на рибен курбан за здраве и благословия на вярващите.



В съвременната българска традиция, на Никулден домакинята подрежда празнична вечерна трапеза, на която задължително се поднася рибно ястие, приготвено от пресен шаран, най-често пълнен с орехи и лук – за здраве и благополучие на къщата.


Днес празнуват не само именниците Никола, Николина, Николай, Нина и т.н., но и всички бургазлии, избрали св. Николай за покровител на своя град. 

Снимки: архив, БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30

Почетоха паметта на жертвите от концлагера в Ловеч

С шествие-поклонение и панихида за 35 път бе отдадена почит на жертвите в комунистическия концлагер „Слънчев бряг” край Ловеч. Шествието тръгна от центъра на града и стигна до каменната кариера, където от 1959 до 1962  г. е бил лагера. „Сърцата ни са..

публикувано на 23.03.24 в 16:58