Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 04.12.21 в 11:29
Снимка: архив

С оглед динамичната ситуация с разпространението на Covid-19 и открития нов вариант „Омикрон“, Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. Ако все пак това се налага, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в държавата, за която пътувате, както и противоепидемичните мерки на територията й. Напомняме, че във връзка с появата на „Омикрон“, редица авиолини спряха полетите си до Република Южна Африка и страните от региона, като Ботсвана, Есватини, Зимбабве и Лесото. Посолството ни в Претория препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания към южноафриканския регион до изясняване на ситуацията и възстановяване на полетите. Ето и промените, които държавите въведоха през последните дни:

Израел затвори границите си за чужди граждани във връзка с появата на варианта „Омикрон“ на Covid-19. Мярката влезе в сила на 29 ноември и ще действа за период от 14 дни. Властите съобщиха, че изключения за пътуване ще се допускат само за определени категории лица, след предварително одобрение на Специалния комитет към Министерството на здравеопазването.

Великобритания също въведе допълнителни мерки. От 30 ноември 2021 г. всеки напълно ваксиниран гражданин, който влиза на територията на Великобритания от държава извън червения списък, каквато към момента е и България, трябва да си направи PCR тест до втория ден от пристигането и да се самоизолира до получаването на негативен резултат.

В случай, че резултатът от PCR теста се забави, гражданинът трябва да остане в самоизолация  до получаването му или до 14-ия ден след пристигането си, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи по-рано. Всички, които са били в контакт с предполагаем случай на варианта „Омикрон“, също трябва да се самоизолират, независимо дали са били ваксинирани.

Напомняме, че българските граждани, които не са напълно ваксинирани, трябва да направят тест за Covid-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване за Великобритания. Те следва да резервират и заплатят PCR тестове за втория ден и осмия ден от пристигането си, както и да попълнят формуляр за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им. След това те трябва да останат под карантина за 10 дни у дома или на друго място, където са отседнали, и да направят PCR тест за Covid-19 на или преди ден 2 и на ден 8.

Португалия въведе нови ограничителни мерки за влизане в страната. От 1 декември до 9 януари всички пътници от международни полети до Португалия трябва да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация.Тестът трябва да е PCR, извършен през последните 72 часа, или антиген тест, направен до 48 часа преди пътуването.Пристигащите по въздух за континенталната територия на Португалия, както и транзитните пътници, следва да попълнят предварително онлайн формуляр.

Кипър ще тества всички влизащи в страната чужди граждани над 12 годишна възраст.Тази мярка влиза в сила от 06.12.2021 г. и ще действа до 10.01.2022 г. Пътуващите ще бъдат подложени на PCR тест още на летището или на пристанището, от което влизат в Кипър, независимо от коя държава пристигат и независимо от това дали разполагат с ваксинационен сертификат или сертификат за преболедуване от Ковид. Таксата за теста е в размер на 15 евро и ще е за сметка на пристигащия.

Норвегия въведе допълнително изискване за тестване на всички пристигащи в страната, независимо дали притежават сертификат за преболедуване или ваксинация срещу Covid-19. Мярката влезе в сила на 3 декември. Тестването се извършва на граничните пунктове при пристигане в Норвегия. В случаите, когато на границата няма тестова станция, лицето е длъжно да се тества за Covid-19 в рамките на до 24 часа от влизането си в страната.

Изискването е в допълнение към въведените по-рано ограничителни мерки. Припомняме, че страната ни е включена в т.нар. „червена“ рискова зона, което означава, че пътуващите от България трябва да попълнят регистрационен онлайн формуляр 72 часа преди влизането в Норвегия, да представят негативен резултат от тест за коронавирус, направен до 24 по-рано (лицата под 18-годишна възраст са освободени от това изискване), да преминат повторен тест за коронавирус на граничния пункт и да останат в 10-дневна карантина, която може да бъде прекратена след отрицателен резултат от PCR-тест, направен най-рано на третия ден от пристигането в страната.

Лицата с пълен цикъл на ваксинация, които могат да докажат това с документ /Европейски зелен сертификат за ваксинация с четим QR код/, както и преболедувалите Covid-19 през последните 6 месеца /потвърдено с положителен PCR резултат/ са освободени от изискванията за карантина и тестване преди пристигане в Норвегия.

Мароко преустанови за две седмици всички полети от и до страната, както и влизането и излизането по морски път от 30 ноември. По информация на българското посолство в Рабат, мярката се въвежда с цел запазване постигнатите положителни резултати от северноафриканската страна в борбата срещу разпространението на коронавируса и ограничаване на разпространението на новия му вариант „Омикрон“.

Япония затвори границите си за чужденци от цял свят. Новата мярка влезе в сила едва 3 седмици, след като властите смекчиха някои противоепидемични ограничения и позволиха в страната да бъдат допускани чуждестранни работещи и студенти, както и пристигащите на кратки бизнес посещения лица. Около 75% от населението на Япония вече е ваксинирано.

Ирландия - Считано от 3 декември, всички пътници, пристигащи в страната, включително ваксинираните и преболедувалите от коронавирус, следва да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19. Той трябва да е PCR тест, извършен през последните 72 часа, или антиген тест, направен до 48 часа преди пътуването. Децата на възраст до 11 г. са освободени от тест. Новите ограничения ще се прилагат за минимален период от 14 дни, след което ще бъде разгледана възможността за тяхното премахване или продължаване, съобщава посолството ни Дъблин.

САЩ ще затегнат процедурите за влизане в страната от началото на следващата седмица, се посочва в прессъобщението на Белия дом. Изискването ще е всеки влизащ в САЩ да се тества в рамките на един ден преди отпътуване,независимо от националността и дали има ваксина. Тази мярка се приема като допълнително ниво на защита на общественото здраве, докато експертите проучват варианта „Омикрон“.Досега ваксинираните пътници трябваше да покажат негативен резултат от тест, получен до три дни преди заминаването, а неваксинираните да се тестват в деня преди отпътуването.

Канада обсъжда въвеждането на задължително тестване за Covid-19 при влизане в страната заради опасността от разпространение на вируса и неговите варианти. Мярката ще важи и за пристигащите по въздух напълно ваксинирани лица, независимо от дестинацията на отпътуването. Пътниците ще бъдат обект на карантина до излизането на резултата им от теста.

Междувременно, подобно на редица други държави, Канада затвори границите си за пристигащите от Южна Африка, Ботсвана, Египет, Есватини, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Нигерия и Зимбабве.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43