Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даваме подслон на афганистанец след 40 години служба за България

Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пълната подкрепа на страната ни за дългогодишния местен служител на посолството ни в Кабул Амруддин Хакшенас и семейството му, които с помощта на МВнР неотдавна бяха евакуирани от Афганистан. 

„С общи усилия ще направим така, че да се чувствате възможно най-добре в България“, подчерта министър Стоев, който прие Амруддин Хакшенас в МВнР. Той благодари на Хакшенас за всичко, което е направил за България през 40-годишната си служба за страната ни. В резултат на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“. 

Хакшенас бе първият от 70-те афганистански граждани, които България прие тази година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есенни горещини ще има през деня в петък

В петък , 27 септември, ще е слънчево и дневните температури ще се повишават. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 11°. Максималните ще са от 28 до 33°, в столицата ще е 29°.  По Черноморието  ще е слънчево, сутринта на..

публикувано на 26.09.24 в 19:45

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

Депутатите отхвълиха на първо четене промени, засягащи смяната на пола на деца

Народното събрание отхвърли на първо четене петте проекта за промени в Закона за закрила на детето. Най-спорните предложения в тях се отнасят до смяната на пола на деца под 18 години. Законопроектът на “Има такъв народ” предвижда пълна забрана..

публикувано на 26.09.24 в 15:32