Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цер на 170 години вече е със статут на защитено дърво

Снимка: архив

Цер (Quercus cerris) на 170 години в Провадия получи официален статут на защитено дърво. Той е на близо 170 години, висок е 25 метра и има обиколка на ствола от 3,77 метра и се намира в гориста местност в село Добрина, обясни пред БНР-Варна Христина Манолова, зам.-директор на Държавното горско стопанство в Провадия.

Церът е широколистно, листопадно дърво, което е вид дъб от семейство букови (Fagaceae). Максимална продължителност на живота му е до 600-700 години, което се определя от лесното му приспособяване към различни климатични условия. Може да вирее както при влажен така и при сух климат и почви, но по-дълго оцелява при по-сухи и топли условия.

До момента в България официално защитени са 2193 дървета, а тенденцията през последните години е за намаляване на броя на регистрираните вековни растения. От началото на настоящата година защитен статут са придобили общо 8 вековни дървета. Статистиката обаче показва, че през 2020 институциите не са обявили нито едно дърво за защитено, а през 2019 г. с такъв статут са се сдобили 9 вековни дървета у нас. 

За вековния цер в село Добрина от години отговарят от Държавното горско стопанство в Провадия. Със заповедта на министъра по околната среда и водите, която ще бъде готова до дни, се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стеблото и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дървото. То ще бъде вписано в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначено като вековно дърво, което, надяват се от горското стопанство, да предизвика по-голям интерес сред посетителите на местността.

Съставил: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 23 май 2024 г.

В „България днес“ на 23 май правим обзор на най-важното от случилото се на Балканите през изминалата седмица, разказваме как 24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, се отбелязва по света, за дискусия, посветена на паметта и..

публикувано на 23.05.24 в 19:00

Президентът и папата призоваха за спиране на кръвопролитията в Газа и Украйна

Президентът Румен Радев и водена от него българска делегация са на посещение във Ватикана, където те бяха приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Президентът и папа Франциск са се обединили около мнението, че най-голямото..

публикувано на 23.05.24 в 15:09
Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59