Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

С оглед динамичната ситуация с разпространението на Covid-19 и новия вариант „Омикрон“, МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. Ако все пак това се налага, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в държавата, за която пътувате, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените, въведени през последните дни:

Гърция промени условията си за влизане в страната, считано от 10 декември. Промяната се отнася за тези, които са преболедували Covid-19, като  потвърждението вече не е валидно от 30 до 180 дни, а от 30 до 90 дни след първата положителна проба. Решението на гръцките власти важи и за туристите.

За ваксинираните и неваксинираните, правилата остават същите, както до момента. Ваксинираните следва да  представят сертификат за ваксинация, а неваксинираните -  отрицателен PCR или бърз тест, както и тестване на входа на Гърция. За всички пътуващи за Гърция граждани остава задължението да попълнят формуляра PLF. Задължителното изследване на границите не се прилага за пътуващи, които имат валиден сертификат за ваксинация 14 дни след втората доза.

При положителен резултат на лицата над 12 години се осигурява 10-дневна карантина в подходящо място, посочено от компетентните органи. В последния ден от карантината тези, които са положителни, независимо дали са ваксинирани или не, трябва да направят PCR тест.
Великобритания въведе изискване за задължителен тест за коронавирус при влизане в страната, независимо от ваксинационния статус на пътниците, съобщи МВнР. Новите ограничения са в сила от 7 декември и са заради разпространението на новия вариант на коронавируса „Омикрон“. Всички, които влизат в страната от държави и територии, които не са в червения списък (включително България), трябва да представят доказателство за отрицателен PCR или антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа преди заминаване. Новите изисквания се отнасят и за ваксинирани пътници, както и за деца на възраст над 12 години.

Преди полет със самолет, пътниците ще трябва да представят документи за направен тест, както и за попълнен формуляр за локация на пътници. Тестовете при пътуването до Великобритания могат да се резервират на следния линк: 

Нидерландия ще изисква бустерна доза за пътуване от февруари 2022 г.

Нидерландският министър на здравеопазването Хуго де Йонге обяви, че от 2022 г. властите ще признават само сертификати за ваксинация срещу Covid-19, които показват, че притежателят е получил бустерна ваксина.

Това означава, че Нидерландия ще съкрати валидността на сертификатите за ваксинация от 12 на девет месеца, а всички, които не отговарят на това изискване, ще трябва да спазват допълнителни правила за влизане.

Швейцария въведе задължителен PCR тест за Covid-19 за влизащите в страната. Считано от 4-ти декември 2021 г., всички пътници на възраст на и над 16 години,независимо дали са ваксинирани или преболедували Covid-19, следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 ч. преди влизането си в страната. От изискването за представяне на PCRтест са освободени транзитно преминаващите, пътуващи по медицински причини и други категории граждани.

Остава в сила изискването за попълване на регистрационна форма преди пътуването. Това може да бъде направено предварително онлайн или да бъде представена на хартиен носител. От изискването за попълване и представяне на формуляра са освободени транзитно преминаващите пътници, професионалните превозвачи на пасажери и стоки, както  и пограничните работници. Регистрационната форма трябва да бъде попълнена най-рано 48 часа преди планираното пътуване.

Отделно от това, за лицата на и над 16-годишна възраст се въвежда изискване за извършване на втори тест за Covid-19 между 4-тия и 7-ия ден от влизането. Резултатът от него следва да бъде докладван на съответните кантонални власти. Това изследване може да бъде както PCR тест, така и бърз антигенен тест.

От 4 декември отпадна списъкът с рискови страни, пристигащите от които следва да бъдат карантинирани. Ограничава се влизането на граждани извън зоната на ЕС и Шенген.

Канада въведе задължително тестване за Covid-19 при влизане в страната. Мярката важи за лицата които пристигат със самолет, независимо от ваксинационния им статус или сертификат за преболедуване на Covid. Задължителното тестване се въвежда поетапно, като на повече от половината канадски летища вече е създадена необходимата организация.

Пътниците, които преминават транзитно през летищата в Канада, също ще бъдат тествани при кацане, за да могат да продължат пътуването си до крайната дестинация. Неваксинираните имащи право да влизат в Канада ще се тестват при пристигане. Те остават под карантина 14 дни и повторно се тестват на 8-ят ден след пристигането.

Пътниците подлежат на изолация до получаване на негативен резултат от направения тест. Ако резултатът е положителен, те подлежат на 14-дневна карантина.

Йордания отново въвежда задължително тестване за коронавирус при влизане в страната. Считано от 12 декември 2021 г. пътуващите до там по въздушен и сухопътен път български граждани, независимо дали са ваксинирани или не, трябва да представят удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен в рамките на 72 часа до пристигането си в Йордания.Изисква се и онлайн заплащане на втори PCR тест (цена28 йордански динара/ок. 40 щ.д.) с попълване на декларация и генериране на QR за всички лица, независимо дали са ваксинирани или не. Вторият тест се прави на летището, при пристигане и не е необходима карантина, ако двата теста са отрицателни.

Бразилия въведе задължителна 5-дневна карантина за всички, пристигащи лица на територията на страната по въздушен път, които не разполагат с доказателство за ваксинация с последна доза, поставена минимум 14 дни преди влизането. Мярката влезе в сила на 8 декември.

Така, сухоземните граници на Бразилия вече са отворени само за ваксинирани пътници и за граждани на Бразилия, съобщава МВнР. Останалите ограничения, свързани с представяне на отрицателен резултат от извършено изследване за Covid-19 и предварителна онлайн регистрация се запазват, както до момента.

САЩ въведоха отрицателен Covid тест за всички, пристигащи със самолет, независимо от тяхната националност или статус на ваксинация. Мярката влезе в сила на 6 декември. Пристигащите в САЩ с въздушен транспорт, следва да представят пред авиокомпанията отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, направен до 24 часа преди качването в самолета. Освободени от това изискване са децата до 2-годишна възраст.

Друго изискване е пристигащите със самолет в САЩ предварително да попълнят онлайн формуляр. МВнР напомня, че пътниците са длъжни да представят на авиокомпанията доказателство за завършена имунизация срещу Covid-19с ваксина, одобрена от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ или от Световната здравна организация.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота ще е слънчево, в неделя отново се задават валежи от дъжд

В събота, 11 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. В сутрешните часове по-значителна облачност ще има над крайните източни и южни райони, но без валежи. През деня ще е предимно слънчево. Максималните..

публикувано на 10.05.24 в 20:10

България днес - 10 май 2024 г.

В "България днес" на 10 май говорим за началото на предизборната кампания в България и коментираме резултатите от изборите в Република Северна Македония в български контекст. Поздравяваме учителите и учениците от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил..

публикувано на 10.05.24 в 19:00

България има традиции във висшето образование на френски език

С желание да се отворят към света, след дългите години на изолация в бившия социалистически лагер, България и Румъния се присъединяват през 1994 г. към Международната организация на франкофонията. Тогава у нас се създава Франкофонски институт по..

публикувано на 10.05.24 в 15:45