Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2021-ва през погледа на двама фотографи

България изпраща година на политическа нестабилност с тревога за бъдещето

Да общуваме без да се конфронтираме, пожела на обществото ни фотографът Вихрен Георгиев

Снимка: Вихрен Георгиев

Последните дни и часове от декември са време за равносметка. 2020 и 2021 обаче бяха по-особени години, тъй като преминаха под знака на глобална епидемия. Дневният ред на обществото ни е подчинен на борбата с Covid-19, постоянно покачващият се брой на неговите жертви и лутането между две крайности – от страх за оцеляването до пълното отричане или пренебрежение към разпространението на вируса. В този смисъл задачата да определим конкретно събитие, белязало настоящата година, е наистина трудна. Решихме да го направим през погледа на фотографи, които запечатват важни мигове от водовъртежа на ежедневието ни.

За България специално, появата на ваксините и процесът по ваксинация, бяха най-важните събития през годината – посочва Вихрен Георгиев. –Значимо събитие, беше и опаковането на Триумфалната арка в Париж. Спокойно може да определим този момент като повод за национална гордост, защото за страната ни се заговори в цял свят. Друго събитие у нас, бяха изборите, които, поне засега, прекратиха едно дълго управление, предизвикало застой.“

Вихрен Георгиев
За първи път в 32-годишната демократична история на България избирателите бяха призовани да упражнят правото си на глас в три поредни парламентарни вота – през април, юли и ноември. Последният премина под знака на кампания „2 в 1“, тъй като съвпадна с редовните президентски избори. Границата между времето във и извън предизборна кампания почти изчезна, а коментарите за политическите процеси в страната, се превърнаха в неизменна част от всички информационно-аналитични телевизионни и радио предавания.

Година, наситена с политически събития е предизвикателство за всеки журналист, но фотографите имат възможност да разгледат спокойно и подробно снимките от всяко събитие, да отделят и запазят най-въздействащите кадри в своя архив.

Книгата „Хората на София“ от Вихрен Георгиев
Следвайки този подход фотографът Веселин Боришев подбра най-красноречивите моменти на 2020 година в книга-албум „О, спомняте ли си, госпожо“. 

Веселин Боришев
Същата съдба очаква и хилядите фотоси от 2021-а, от които Боришев ще направи втори том на популярното издание, с почти непроменено заглавие – „Ох, спомняте ли си, госпожо“. Думите, с които той описва отиващата си година са лишени от оптимизъм, но звучат искрено и реалистично:

„Можем да кажем, че тази година, беше неприятно идиотска. Аз лично, не виждам нито едно хубаво нещо, което да се е случило през нея. За мен думата на 2021 година е смърт. Смърт на фона на политическите циркове, които се разиграваха в 45-то и 46-то Народно събрание, а и продължават. Всички те обаче са несериозни, на фона на случващото се с хората вследствие на пандемията.

Фотографът признава, че подборът на кадрите, които публикува онлайн и в албумите, отнема доста време. В тях гротесковият образ на политиците е целенасочено търсен.

Снимка: Веселин Боришев
„Иронията, личното отношение, гаврата – това са похвати, които естествено трябва да бъдат в някакви рамки, които обаче определям сам, тъй като кадрите са мои – категоричен е Веселин Боришев. – Ако не проявяваш лично отношение, снимката би изобразявала просто едни хора в костюми, които общуват или се изказват. За жалост, повечето снимки, които се търкалят в пространството, са точно такива.“

В края на двугодишен период, изпълнен с политически и обществени сътресения, с какви надежди и очаквания посрещаме предстоящите 12 месеца?

Фотографът Вихрен Георгиев все още търси отговор за себе си. Знае обаче, че промяната, през която преминава светът, е необходимост и не бива да бъде възприемана с чувство на отчаяние и безнадеждност.

Моето пожелание към хората е да се обичат, да имат повече емпатия един към друг. Нека положим усилия да не се поддаваме на този прословут егоизъм, на който сме в плен. Имаме нужда да общуваме с хората, без да се конфронтираме с тях, да търсим изгода, или да ги мразим.“

Снимки: личен архив на Вихрен Георгиев и Веселин Боришев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05