Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Република Сръбска гласува за излизане от основни институции в БиХ

Депутатите от парламента на Република Сръбска гласуваха за излизане от състава на общата армия, съдебната и данъчната системи на Босна и Херцеговина (БиХ), предаде Euronews. Депутатите упълномощиха регионалното правителство в рамките на 6 месеца да разработи нови закони за сформиране на собствени въоръжени сили. „Малко вероятно е гласуваните промени да станат реалност в близко време. Обаче има опасения, че тези стъпки могат да вкарат Босна и Херцеговина в още по-дълбока криза“, коментира Стефан Горанович от Euronews. Решението на парламента предизвика бурна негативна реакция от страна на Запада. В телефонен разговор с лидера на босненските сърби Милорад Додик съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле заяви, че действията на парламента са неприемливи и подкопават институциите на БиХ. Според агенция СРНА, Додик е казал, че решенията по никакъв начин не нарушават конституцията, нито Дейтънското споразумение от 1995 г.

Коледна елха в Кипър напомня за изчезналите кипърски гърци

Специална коледна елха беше поставена в сряда в центъра на разделената кипърска столица Никозия. Тя напомня за изчезналите 781 кипърски гърци по време на турската инвазия на острова, чрез окачени на нея снимки на хора, чиято съдба и 47 години по-късно остава в неизвестност. При откриването на елхата президентският комисар по хуманитарните въпроси Фотис Фотиу призова Турция да отговори на призивите на Кипър и международните институции за разкриване на истината. Кипър иска от Анкара да предостави информация от архивите на турската армия от инвазията и да разреши провеждането на разкопки, включително във военни зони, в северната част на острова, предаде от Кипър кореспондентката на БНР Бранислава Бобанац.

Турция: Има тенденция към нормализиране на отношенията с ЕС

Заместник-министърът на външните работи на Турция Фарук Каймакджъ, отговарящ за отношенията с ЕС, заяви, че през последните 6 месеца се наблюдава тенденция към нормализиране на отношенията между Турция и ЕС, съобщава TRT. По думите на Каймакджъ, ведомството му има комуникационна стратегия, която да проясни на турската общественост, какво представлява ЕС, а на европейската общественост, какво ще допринесе на ЕС членството на Турция. „Като страна кандидатка за членство, ние нормално поддържаме отношенията си в рамките на преговорите, но за съжаление през последните няколко години диалогът ни с ЕС не е на нивото, на което искаме. През последните 6 месеца обаче има значително смекчаване и тенденция към постепенно нормализиране“, каза Каймакджъ.

Протести в Румъния заради замразяване на заплатите

Румънски полицаи протестираха в четвъртък пред сградата на Министерството на вътрешните работи, предаде Радио Румъния. Повод за протестите е проект на Министерството на финансите за замразяване на заплатите в държавната сфера, за да не се натоварва допълнително държавният бюджет в условията на пандемията. Полицаите заплашват, че ако правителството приеме мярката, те ще откажат да осигуряват спазването на противоепидемичните ограничения. Срещу замразяването на заплатите се обяви и профсъюзът Sanitas, обединяващ медицинските работници. Готовност за обща стачка заявиха и учителите.

В Гърция започват ваксинация на деца над 5 години

В отговор на високия брой на заразените и починалите с Covid-19, Гърция въведе като допълнителна мярка ваксинирането на деца над 5 години. Ред за ваксиниране чакат 30 000 деца. Поради силен интерес към третата доза в Атина откриха два мегацентъра за имунизация, които обслужват по 1800 души на ден, предаде кореспондентката на БНР в Гърция Катя Пеева.

Проблем пред здравната система са над половин милион граждани на възраст над 60 години, които въпреки задължителното ваксиниране не са си поставили първа доза.

Босненски филм за клането в Сребреница взе европейския „Оскар“

Босненската военна драма „Къде отиваш, Аида“ („Quo vadis, Aida“) на режисьорката Ясмила Жбанич беше удостоена с най-високата награда на Европейската филмова академия за най-добър европейски филм за 2021 г., съобщава Euronews. Участващата във филма сръбска актриса Ясна Джуричич също спечели награда за най-добра женска роля.

Филмът разказва за съдбата на преводачка в ООН, която се опитва да спаси семейството си от геноцида в Сребреница по време на войната в Босна от 1995 г. Филмът беше представен у нас по време на София Филм Фест-2021.

През 1995 г. в Сребреница под ръководството на сръбския ген. Ратко Младич са избити над 8000 мюсюлмани, което е най-мащабното военно престъпление в Европа след Втората световна война.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: narodnaskupstinars.net, cyprus-mail.com, twitter, siff.bg, ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30