Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: mfa.bg

С оглед динамичната ситуация с разпространението на Covid-19 и варианта Омикрон, МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване. Ако все пак това се налага, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в държавата, за която пътувате, както и противоепидемичните мерки на територията й. Ето промените през последните дни:

Гърция въвежда задължителен отрицателен PCR тест за влизащите в страната, независимо дали са ваксинирани или не са, считано от 19 декември. Гражданите следва да представят PCR тест, направен до 72 часа преди пристигане или антигенен тест до 24 часа преди влизането в страната, съобщава програма „Хоризонт“ на БНР. За децата от 5-годишна възраст също се изисква отрицателен тест.

Сертификатът за ваксиниране или документ за преболедувалите Covid-19 не се приема за влизане в страната от неделя, 19 декември. На всички гранични пунктове - летища, сухопътни граници и пристанища влизащите в Гърция отново се правят тестове.

Не се променят мерките вътре в страната. За посещение на заведение и магазини се изисква валиден сертификат за ваксиниране.

Румъния въвежда изискване за попълване на електронен формуляр (Passenger Location Form - PLF) при влизане в страната. Считано от 20 декември 2021 г. гражданите, които влизат в Румъния или преминават транзит през страната, независимо от целта на тяхното пътуване, следва да попълнят въпросния формуляр по електронен път, като не е необходимо да се разпечатва. Това трябва да стане до 24 часа преди влизане в страната или, по изключение, максимум до 24 часа след влизането.

Италия вече изисква отрицателен ковид тест за влизащите в страната. Италианските власти въведоха допълнителни ограничение за пристигащите от България във връзка с Covid-19. Мярката влезе в сила на 16 декември и важи за пътуващите от държавите в Списък „С“, в който е включена и България. Всички пътници, независимо дали са ваксинирани срещу Covid или преболедували инфекцията, следва да представят отрицателен тест за коронавирус. Допълнително неваксинираните и непреболедувалите граждани подлежат на 5-дневна карантина.
 

Канада въвежда нови ограничения заради разпространението на коронавируса и неговите варианти. Преди дни властите обявиха, че всички чуждестранни граждани, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли на територията й неваксинирани или частично ваксинирани, могат да напуснат страната без да са напълно ваксинирани най-късно до 28 февруари 2022 г. По информация на българското посолство в Отава, при заминаване те следва да представят отрицателен тест за Covid-19.

След 28 февруари 2022 г., за да бъде допуснат на борда на самолет или влак в Канада, чуждестранният гражданин трябва да докаже, че е напълно ваксиниран.

Йордания въведе задължителен PCR тест за всички пристигащи, независимо дали притежават ваксинационен сертификат или не. Мярката влезе в сила на 12 декември. За да бъдат допуснати в страната, гражданите трябва да представят два отрицателни теста за Covid-19. Единият трябва да е направен до 72 часа преди пристигането, а другият да е направен на летището в Йордания, като предварително следва тестът да се заплати онлайн, съобщава МВнР.

Колумбия въведе нови ограничения за влизане в страната. Считано от 14 декември 2021 г. пристигащите трябва да представят сертификат за ваксинация срещу Covid-19 с последна/единствена доза, поставена минимум 14 дни преди пристигането. Приемат се само сертификати, одобрени от СЗО.

Чуждестранните граждани без статут на резиденти в Колумбия, които не представят сертификат за ваксинация, няма да бъдат допускани на територията на Колумбия. А чужденците с незавършен цикъл на ваксинация (само една доза при изискуеми две или повече за изграждане на имунитет), следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен до 72 часа преди момента на пристигане. От мярката са освободени лицата под 18-годишна възраст.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева неделя с превалявания

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали. Ще има условия за градушки. Минималните температури ще бъдат между 7° и 12°, в София около 7°, а максималните – между 18° и 23°,..

публикувано на 11.05.24 в 18:30

Медиците отново с призив за забрана неваксинирани деца да ходят на училище

Лекари подновиха призива си деца без задължителни имунизации да не могат да ходят на училище и да бъдат част от организиран детски колектив. Д-р Костадин Сотиров припомни пред БНР предложението, отправено от Сдружението на общопрактикуващите лекари, и..

публикувано на 11.05.24 в 13:26

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“ . Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на..

публикувано на 11.05.24 в 11:05