Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителни инициативи сгряват самотните сърца

Снимка: БНР

И тази година, на Рождество Христово, децата и младежите в Домовете от семеен тип, както и настанените в Домовете за възрастни хора и Кризисния център на Столичната община ще посрещнат Бъдни вечер и Коледа с традиционните за празниците гозби. Благотворителните акции са под мотото „Коледа е за всички“, по инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова.

В Самоков и Габрово доброволци зарадваха възрастни и нуждаещи се с коледни подаръци. Благодарение на благотворителната инициатива „Бъди човек – Самоков“ бяха събрани 800 пакета с храни от първа необходимост, а част от доброволците посетиха лично хората в домовете им и предоставиха храните. В Габрово събраха 5000 лева, за да зарадват възрастни хора от малките населени места в общината. Кампанията сгря сърцата на повече от 200 души в района, които получиха за празничната трапеза, пакетирани храни, лакомства, малък коледен подарък за душата и ръчно изрисувана от детска ръка поздравителна картичка. В инициативата се включиха местни организации, културни институции, църквата и габровец живеещ в чужбина, а фирми дариха своя продукция. Събраните средства се оказали повече от достатъчно, затова, освен възрастните жители по селата, организаторите зарадваха и самотни майки и хора от институции с ваучери за пазаруване.

В Троян, младежката организация на БЧК организира акция „Ангели“ за семействата на местни жители, починали от Covid. Идеята на младежите е осиротелите семейства да получат в знак на съпричастност по едно изработено от хартия и декорирано ангелче, което символизира духа на техния починал близък, който е с тях по време на празниците.

В Ловеч, по инициатива на ученическия съвет, учениците от Профилираната езикова гимназия в града са зарадвали 65 деца от Центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи. Учениците организирали и коледен благотворителен концерт, в подкрепа на дете с детска церебрална парализа и за родител с тежко онкологично заболяване.

В Котел бяха събрани общо 613 "кутии на доброто", изпратени от хора от цялата страна. В тях дарителите сложили подарък по свой избор, описвайки за какъв пол и възраст са подходящи подаръците. В инициативата, освен частни дарители, са участвали и издателства и фирми, като над 550 от кутиите бяха доставени в училища и детски градини.

В храма „ Свети Николай Чудотворец“ в квартал Грамада в Благоевград, доброволци приготвиха десетки пакети с хранителни продукти за бедните, а в черквата „ Свети Димитър“ в Струмско събират средства за семействата, пострадали при пожара, избухнал в жилищен блок 18.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Акции срещу купуването на гласове – в София и в страната

26 души са задържани при полицейска акция в квартал "Христо Ботев" в София. Операцията е срещу търговията с гласове за предстоящите избори на 9 юни. Но има задържани и за други престъпления.  Първоначално само 7 души са арестувани за купуване нв..

публикувано на 22.05.24 в 11:53

Президентът с посещение във Ватикана и Италианската република

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република, начело на българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил..

публикувано на 22.05.24 в 07:45

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40