Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонение на Тюркян чешма по повод 37 г. от възродителния процес

В село Могиляне на Тюркян чешма - в присъствието на цялото ръководство на ДПС, се проведе възпоменателен митинг по повод 37-ата годишнина от т.нар. възродителен процес. Под това название е известна насилствената смяна на арабско-турските имена с български на близо 850 хил. мюсюлмани у нас през 80-те г. на миналия век, както и опитите за забрана на ползването на турския език в бита и практикуването на религиозните ритуали и традициите. На днешния ден мюсюлманите у нас почитат паметта на 9-месечната Тюркян, която е най-малката жертва на възродителния процес. Честванията продължават с поднасяне на венци пред паметника на жертвите в Момчилград. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52