Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски филм подклажда българо-македонските исторически спорове

Снимка: архив

Руски филм, с премиера в Северна Македония, предизвика възмущение в България. Според авторите на „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е Македония, а Светите Кирил и Методий и учениците им нямат нищо общо с България.  

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни проф. Анна Кочева от „Института по български език“ пред bTV. Тези опити се още от 80-те години в руската наука, каза Кочева и призова българската държава да реагира по казуса. 

Руското посолство в София заяви, че: „Филмовата лента е отражението на авторската гледна точка, съдържа субективна трактовка на редица исторически събития и не съответства на позицията на официалната руска историография“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

БНБ: Най-масови са влоговете до 1000 лв, расте броят на милионерите

1518 души в България имат депозити в размер над 1 милион лева към март 2024 г., докато през март 2023 г. такива влогове са имали 1277 наши съграждани, показват последните данни на БНБ. Най-много са нараснали влоговете от 200 хил. до 500 хил...

публикувано на 14.05.24 в 15:57

Какви са условията за получаване на здравна помощ от чужденци в България?

В следващите редове Радио България ще ви разкаже накратко какви са условията, при които чужди граждани могат при необходимост да ползват медицинска помощ в България. Кои чужденци имат право на достъп до медицинска помощ в България срещу..

публикувано на 14.05.24 в 12:10

Недостигът на медицински кадри – има ли светлина в тунела?

В ход е Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW). Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA), която се провежда за шеста година от 13 до 17 май. Тя  има за цел да повиши..

публикувано на 14.05.24 в 11:15