Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

В празничните дни много хора предприемат пътуване, за да посрещнат Новата 2022 г. със своите близки и приятели, въпреки настоятелните препоръки на властите да си останат у дома, с оглед динамичната ситуация покрай разпространението на Covid-19 и новия вариант Омикрон. И, все пак ако ви се налага да пътувате зад граница, следва да имате предвид актуалния режим за влизане в съответната държава, както и противоепидемичните мерки на територията ѝ. Ето промените, които някои страни въведоха през последните дни:

Кипър обяви, че от 4 до 15 януари 2022 г. ще изисква от всички пътуващи за островната държава да представят  PCR тест, направен 48 часа преди полета, независимо дали са ваксинирани или преболедували. Припомняме, че от 6 декември 2021 г. кипърските власти въведоха и задължителен PCR тест за всички пристигащи, който се извършва за собствена сметка при влизане в страната. Таксата за теста e в размер на 15 евро на летище Ларнака и 19 евро на летище Пафос.

Гражданите следва да си направят също така бърз антигенен тест в рамките на 72 часа от пристигането си в Кипър, като той се извършва безплатно, в определените от министерството на здравеопазването места, срещу представяне на документ за самоличност и бордна карта. Освободени от изискването за бърз тест са ваксинираните с бустерна доза ваксина срещу коронавирус.

Финландия затвори границите си заневаксинирани граждани с надеждата, че ще спре разпространението на Омикрон. От 28 декември чужденци, които не са напълно ваксинирани срещу Covid-19 или които не могат да представят доказателство за възстановяване от инфекцията през последните шест месеца, не се допускат в страната. Освен това, пътуващите трябва да представят отрицателен тест за Covid-19, направен не повече от 48 часа преди пристигането си във Финландия. Мярката ще остане в сила до 16 януари.

Чехия въведе изискване за задължителен PCR тест за всички пристигащи. Мярката влезе в сила от 27 декември. Тестът следва да е направен до 72 часа преди влизането в страната. Новото изискване няма да се прилага при хора, които са с поставена бустерна доза ваксина против Covid-19.

От българското посолство в Прага уточняват, че за деца под 12 години не се прилагат ограничителни мерки. Остава изискването да се попълва електронен формуляр при пътуване.

Дания въведе нови изисквания за влизане в страната. Считано от 27 декември, гражданите, които нямат разрешение за пребиваване, трябва да представят отрицателен резултат от тест за Covid-19. Той може да бъде PCR тест, направен до 72 часа, или бърз тест, проведен в рамките на 48 часа преди пристигането.
Пътуващите, които имат разрешение за пребиваване в Дания, могат да избират дали да направят тест преди пътуването си или в рамките на 24 часа след пристигането в страната. Изискването важи и за ваксинираните граждани, но не и за преболедувалите в рамките на 180 дни от установяването на коронавирусната инфекция. Мярката не се прилага и за деца под 15 години, съобщи посолството ни в Копенхаген.

Молдова
промени режима на влизане в страната заради разпространението на Covid-19. Считано от 27 декември, лицата, пристигащи от т.нар. червена зона (или, които са пребивавали в страна от червена зона през последните 14 дни преди пътуването си),  могат да влязат в Молдова срещу представяне на отрицателен PCR тест (независимо дали са ваксинирани срещу Covid-19). За пребиваване в червена зона се счита дори транзитното преминаване през такава страна.

До настоящия момент България не попада в червената зона. Пътуващите от държави извън червената зона, в т.ч. и българските граждани, се допускат в Молдова срещу представяне на сертификат за поставена ваксина срещу Covid-19със завършена ваксинационна схема, минимум 14 дни преди пътуването или на отрицателен PCR тест за Covid-19, направен до 72 часа преди пътуването /признават се и антигенните тестове, направени до 48 часа преди пътуването/. Друго условие за влизане в страната е представянето на медицинско удостоверение за прекаран Covid-19между 15 и 180 дни преди пътуването.

Черна Гора въвежда допълнителни ограничения за пътуващите от България, считано от 2 януари 2022 г., съобщава МВнР. Българските граждани, които пристигат в Черна Гора, следва да представят удостоверение за ваксинация срещу Covid-19или доказателство за преболедуване, като и в двата случая е необходимо да притежават отрицателен резултат от PCR тест, проведен в рамките на 72 часа, считано от момента на влизане в Черна гора, или отрицателен резултат от бърз антигенен тест, издаден от оторизирана лаборатория в рамките на 48 часа до момента на влизане в Черна гора. Ограниченията са в сила до 12 януари 2022 г.

Абу Даби въведе нови ограничения за пристигащите на територията на емирството. Считано от 26 декември България фигурира в „зеления списък“ на държавите, пътниците от които не подлежат на карантина при пристигането си в ОАЕ. За целта те трябва да представят отрицателен резултат от PCR-тест валиден за максимум 48часа преди заминаване и да преминат PCR-тест при пристигане на международното летище в Абу Даби.

Ваксинираните пътници от „Зеления списък“ трябва да направят PCR-тест и на ден 6 -ти (денят на пристигане в Абу Даби се брои за ден първи). Неваксинираните пътници, пристигащи от страните от „Зеления списък“, трябва да направят PCR-тестове при пристигане, на 6 и на 9 ден.

Кралство Мароко удължи срока на извънредно положение в страната от петък, 31 декември 2021 г. до 31 януари 2022 г.За периода остават затворени въздушните граници на страната.

Румъния въведе допълнителни облекчения за шофьорите, които ще са в сила до 8 януари 2022 г.. Водачите на товарни превозни средства с капацитет над 2,4 тона, превозващи стоки, не е необходимо да представят зелен сертификати за Covid -19 при влизане в страната. Шофьорите на превозни средства с повече от 9 места, които превозват пътници, също ще се възползват от облекчението. То обаче няма да важи за пътниците, които са длъжни да имат сертификати.

Остава изискването шофьорите да имат попълнен електронен формуляр за влизане в страната.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00