Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигналите на протеста срещу Зелените сертификати в София

Снимка: БГНЕС

Най-малката парламентарна партия “Възраждане” насочи вчера екзалтирана тълпа в опит да щурмува Народното събрание заради дискриминационния, по думите им, зелен сертификат, ала след няколкочасови вълнения сви революционните знамена. „Бунтовниците“ си заминаха по родните места с платен от партията автобус, а “арестуваният”, по собствените му думи, лидер под карантина Костадин Костадинов възкреси от телевизията обичайната реторика за “здравния фашизъм”. На площада обаче остана да витае един въпрос – кой има интерес от разделение в обществото ни, изправено пред здравни, социални, икономически, външнополитически заплахи.

Зеленият сертификат няма да бъде премахнат, обяви по-късно през деня премиерът Кирил Петков, който също е поставен под карантина заради участието си в заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Той изрази и тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с коронавирус.

Уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика – каза Кирил Петков пред БНР. – Съжалявам, че има няколко пострадали, както и че не съм между хората. Бил съм участник в много протести и знам, че да има някой да те чуе е важно. Още в петък, когато изтича карантината ми, ще имам възможност да разговарям с излъчени от протестиращите хора. И се надявам да обсъдим дали имат идея за по-констуктивни мерки при управлението на следващата Covid вълна и за увеличаването на ваксинацията, която за мен е основополагащ начин да преодолеем задаващата се криза.”

Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, не е изненадан от случилото се пред парламента. Но той поставя важния въпрос докъде стига личният избор и как протестиращите – когато се запълнят леглата в интензивните отделения, ще обяснят на потърпевшите, че не трябва да има противоепидемични мерки.

Това е физиономията на “Възраждане” и трябва да чакаме тепърва да се случват такива неща – коментира Ивайло Калфин. – Партията използва повода, за да напомпа мускули и да покаже физиономията си пред обществото. Не знам някъде в Европа протестите срещу Covid мерките да се водят от партия, още повече пък тя да ги призовава да разбият парламента. А депутати от “Възраждане” (Цончо Ганчев – зам. председател на ПГ – бел.ред.) са говорили как ще изнасят народни представители с краката напред – само това изказване показва що за хора са и какво търсят в парламента.”


"Свидетели сме на най-лошата употреба на медицински проблем за политически цели. В българския контекст е още по-страшно, защото става дума за смърт на много хора", коментира пред пред БНР доц. Христо Хинков, ръководител на Националния център по обществено здраве и анализи. По думите му, състоянието на здравната система, здравословното състояние на българите и хаотичното управление на епидемията са трите причини, които са довели до високата смъртност в страната при епидемията от Covid-19.


Много е опасно, ако властта се влияе от такъв тип протести, посочи Евелина Славкова от изследователски център „Тренд“ в анализа си след вчерашните протести срещу зелените сертификати, които събраха стотици хора пред сградата на Парламента. „Всеки човек, който е политически неграмотен, би подценил присъствието на „Възраждане“ в Народното събрание. Това ще е политическата формация, която ще създава напрежение, проблеми.“ 

„Тук имаме и друга тема, която изобщо не е маловажна, тъй като е свързана със здравето. Не бяха малко хората, които отидоха на площада, а се стигна и до физически сблъсъци с полицията. Разбира се, че „Възраждане“ използва политически тази тема, но те нямат друг избор, защото успяха да влязат в Народното събрание благодарение и на артикулирането, че са против ваксинирането и зелените сертификати. Ако изоставят тази тема, при бъдещи избори това може да ги изхвърли от Парламента, защото привържениците им, които са силно настроени антиваксъри, ще бъдат разочаровани.“

В България хората, които не вярват във ваксините не са малко, допълни Славкова.


Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините, изрази съмнение, че хлабавите мерки у нас могат да бъдат истинската причина за огромно недоволство. От друга страна, множество хора, събрани на толкова малко място, е потенциално гнездо за заразяване с Омикрон на много от тях, подчерта той.

Чух отново думите, че лекари убиват пациенти в болниците – продължи специалистът. – Това за мен е безобразие и е крайно време прокуратурата, която гледа и не върши никаква работа, да вземе мерки, подобни обвинения са недопустими. Веднъж завинаги трябва да пораснем – да престанем да се държим като тийнейджъри и да се научим да слушаме хората, които разбират, а не да чуваме това, което ни се иска. Изумен съм от поголовното промиване на мозъци, от конспирации, от приказки за увреждащи ваксини. Не мога да повярвам, че българинът като трезвомислещ човек може да вярва на подобни глупости.”

Съставил: Диана Цанкова /по интервюта на програма “Хоризонт” на БНР/

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Макет на крепостта, патриаршеската резиденция и базиликата в Дръстър.

Археолозите обсъждат най-значимите открития в България от последните години

От 4 до 8 юни крайдунавският град Силистра е домакин на 62-рата Национална конференция на археолозите в България. Ще бъдат изнесени доклади за най-значимите археологически проучвания, които се правят в последните години. Във форума ще участват и..

публикувано на 04.06.24 в 07:45

Жълт код за валежи във вторник – в северната и южната част на Централна България

Във вторник , 4 юни, през страната ще премине студен фронт. От запад на изток ще превали. В Западна и Централна България има условия за значителни валежи и градушки. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от..

публикувано на 03.06.24 в 19:35

България днес - 3 юни 2024 г.

Пъстроцветна е първата за месец юни „България днес“. В днешната програма ще говорим за „умиращите“ български села и „протестът“ на един млад човек срещу тенденциите. Ще ви разкажем за нов и нетипичен подход в борбата срещу горските пожари,..

публикувано на 03.06.24 в 19:00