Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едно от лицата на съвременното робство:

Пандемията увеличава риска от трудова експлоатация

В 24 % от случаите на трафик на хора всичко започва с фалшива обява за работа

Снимка: pixabay

В наши дни по света има повече роби, отколкото във всеки друг момент от човешката история. Това доказват и данните на Международната организация на труда на ООН от 2021 г., според които над 25 милиона души живеят в някаква форма на съвременно робство и принудителен труд. И ако през последните две години на фокус са наложените ни анти-Ковид мерки, които ограничават в различен порядък личната ни свобода, то има милиони хора, на които е отнета напълно способността да действат според своите потребности. Граждани без права, попаднали в капана на съвременното робство – трафика на хора.

България е страна-източник на жертви на трафик на хора. Според различни изследвания, държавата ни дели първото място по износ на жертви на трафик на хора на глава от населението с Румъния, посочва пред БНР Мартин Стефанов, представител на Фондация „А21-България“. Глобалната неправителствена организация има офиси в 14 държави по целия свят (Испания, Гърция, Испания, Украйна, Швеция Дания, Норвегия, Великобритания, Тайланд, Камбоджа, Австралия, Южна Африка, САЩ и Мексико), а в България вече 9 години работи за превенцията на трафика на хора и в подкрепа на жертвите от него. Все по-сериозен световен проблем е трудовата експлоатация, смятат работещите в сферата. „Няма раса, възраст, пол, образование или социален статус, който да ни гарантира, че на нас това няма да се случи“ – казва Стефанов. И уточнява, че методите на „подбор“ са толкова много и толкова изобретателни, че дори специалистите остават изумени понякога от случаите, с които се сблъскват.

„Тъй като уязвимостта ни в този момент на пандемия е в пъти по-голяма, отколкото в нормални икономически времена, затова и рискът човек да попадне в трафик на хора е много по-висок. Когато е загубил работата си, когато е в изолация и не знае какво ще прави след като приключи тази ситуация, той е много е по-податлив да бъде излъган с нещо, което му е предложено като изход. В повечето случаи става въпрос за хора в 40-те и 50-те си години, които са притиснати от обстоятелствата. Обикновено такива предложения за работа идват от чужбина. Те звучат много примамливо и в повечето случаи човек попада в капана на използването и на това да не може да си тръгне свободно. Затова в момента е изключително важно хората да са много внимателни на какви обяви за работа се доверяват“ – обяснява Стефанов.

Ако едно предложение е твърде хубаво, за да е истина, вероятно е измама, изтъква Мартин Стефанов от Фондация „А21“. Специалистите съветват винаги да се информираме каква е реалната икономическа ситуация в държавата, където искаме да работим, защото това предопределя заплатата и условията, които да очакваме. „Ако ви предлагат неквалифицирана, но добре платена работа в чужбина, без предишен опит или владеенето на съответния за държавата език – твърде вероятно е да става въпрос за измама“ – предупреждава Стефанов.

През последната година от осем проверени от фондацията оферти за работа, седем са се оказали рискови и фалшиви. Тези обяви идват най-вече от Фейсбук, споделя пред БНР ръководителят на горещата линия за борба с трафика на хора на фондацията, която запазва в тайна имената си от съображения за сигурност – защото, по думите й, дейността на фондацията пречи на много влиятелни хора. И уточнява, че всеки може да се обърне за помощ чрез Националната телефонна линия 0800 20 100. Сигнали се приемат денонощно от всяка страна в ЕС. Освен това чрез обаждане на безплатната линия може да проверим потенциален работодател или да споделим опит.

Хората в България понякога са толкова отчаяни и имат нужда от работа, че пропускат да видят очевидни знаци за измама. Екипът на фондацията от пет години предлага напълно безплатно услугата Job vetting или проверка на работата. В рамките на три работни дни правим оценка на риска, проучване на лицето за контакт или посредническата агенция, на мястото за настаняване, на адреса посочен в обявата – често пъти се оказва, че той не съществува. Ако има договор, го преглеждаме. И не на последно място, даваме съвети на хората как да се пазят в ситуация на емиграция. Статистиката на горещата линия от миналата година показва, че в 24 % от случаите на трафик на хора всичко е започнало с фалшива обява за работа. Глобалната статистика сочи, че само 1 % от жертвите на трафик някога ще бъдат спасени“ – казва ръководителят на горещата линия. По думите ѝ,
мъжете по-трудно си признават, че са жертва на трафик, но, когато става въпрос за трудова експлоатация, те са силно уязвима група.

И въпреки, че опитът на експертите е свързан с работа от България, те подчертават, че трафикът на хора с цел трудова експлоатация е проблем с широки граници и различни лица. Спасението е информираност и предпазливост, а едно от най-важните неща, които не бива да забравяме е, че нито един работодател няма право да присвоява или задържа личните ни документи и да пречи на прекратяването на взаимоотношенията ни.


Съставил: Весела Кръстева / по интервюта на Любомира Константинова, БНР-„Хр.Ботев“/

Снимки: pixabay, ЕПА/БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12

Над 3800 непридружени деца са влезли в страната ни през 2023 г.

3843 непридружени деца са пресекли българската граница през м.г., а от началото на настоящата година броят им е 416, каза за БНР Ивайло Ябълкаров от фондация “Мисия Криле”.   Децата пристигат предимно от Сирия и Афганистан и биват настанявани в..

публикувано на 04.06.24 в 13:54