Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска етнографска зона ще има в Болград

4
Снимка: glaspress.rs

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще могат да се потопят в бита и традициите на сънародниците ни в Бесарабия, както и на други националности, живеещи в този района от близо два века.


С помощта на местните хора вече са събрани много старинни предмети, които пазят духа на времето. Сред тях са ръчно изработени килими, пътеки, кърпи, одеяла и предмети от бита, активно използвани преди столетие. Скоро там ще има и кът с принадлежности от днешния бит на местните жители. Новосъздадената етнографска зона ще служи и за място, където ще се провеждат различни събития и фестивали. Новината оповести пред БТА Светлана Драгнева - главен редактор на вестник "Българите: вчера, днес, утре", със седалище в гр. Одеса.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44