Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска етнографска зона ще има в Болград

4
Снимка: glaspress.rs

Изграждането на българска етнографска зона е започнало в началото на годината при Центъра за култура и отдих на Болградската община /Болград в Украйна е приеман като неофициална столица на бесарабските българи/. Жителите и гостите на града ще могат да се потопят в бита и традициите на сънародниците ни в Бесарабия, както и на други националности, живеещи в този района от близо два века.


С помощта на местните хора вече са събрани много старинни предмети, които пазят духа на времето. Сред тях са ръчно изработени килими, пътеки, кърпи, одеяла и предмети от бита, активно използвани преди столетие. Скоро там ще има и кът с принадлежности от днешния бит на местните жители. Новосъздадената етнографска зона ще служи и за място, където ще се провеждат различни събития и фестивали. Новината оповести пред БТА Светлана Драгнева - главен редактор на вестник "Българите: вчера, днес, утре", със седалище в гр. Одеса.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Приключи изборният ден в чужбина

Изборният ден зад граница приключи в 6 часа българско време на 10 юни . Вотът е преминал на 5 континента без затруднения, съобщи Министерството на външнитеработи. Последни упражниха правото си на глас българите в Лос Анджелис. Изборната активност..

публикувано на 10.06.24 в 09:00
Изборния ден в Посолството на България в  Прага

Българите в Чехия и Словакия с надежда, че масов вот би променил нещата в България, а защо не и в Европа

Изборите за български и Европейски парламент в Чехия и Словакия протичат спокойно и добре организирано, като секциите и в двете централноевропейски държави са разположени в българските посолства, съответно в Прага (3 секции)и в Братислава (1 секция)...

публикувано на 09.06.24 в 19:30

Марина Иванова, Париж: Българите тук гласуват информирано и за народни представители, и за евродепутати

Във Френската република са разкрити 15 изборни секции, като сънародниците ни в столицата Париж гласуват в три, разположени в българското посолство. В една от тях първоначалният списък на предварително записалите се да гласуват наброявал едва 10..

публикувано на 09.06.24 в 18:44