При отглеждането на зърнени и технически култури в България все по-успешно се прилагат технологии чрез поглъщане на въглерода в почвата. По думите на заместник-министъра на земеделието Момчил Неков, който участва в Световния форум за храни и земеделие, тези технологии предпазват почвата от ерозия, водите от замърсяване, подобряват биологичното разнообразие и биологичната активност.
В изказването си на форума, зам. министър Неков подчерта, че поглъщането на въглерода и съхранението му в почвата се постига чрез добри земеделски практики, изследвани за тази цел и адаптирани за българските почви. По думите му, преходният период от конвенционални обработки към описаната технология не е кратък и отнема около 5 години, освен това са нужни обучения и частична подмяна на инвентар.
Затова, по думите на зам. министъра, е от изключително значение финансовата помощ по агроекологичните мерки, която ще помогне на земеделските производители да преминат към тези консервационни методи.
В 0,50 ч. след полунощ Турция възстанови обработката на тежкотоварни автомобили през ГКПП „Капитан Андреево“, съобщи БТА, като цитира Агенция „Митници“. Преминаването беше нарушено заради въвеждането на Фаза 5 на европейската система за транзит..
През нощта ще бъде ясно и почти тихо и след полунощ на места около водните басейни и в низините ще започнат да се образуват мъгли или ниска облачност. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между минус 4° и 1°, по-високи по крайбрежието на..
По повод 60-та годишнина от началото на академичното образование по дизайн в България, в Дома на архитекта организират изложба и научна конференция. Откриването на експозицията е на 18 ноември и ще продължи до 22 ноември, когато ще се проведе..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..