Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С навлизането на технологиите ще се увеличават и безконтактните плащания

Снимка: Архив

През първото полугодие на 2021 г. 99,48% от броя и 99,68% от стойността на плащанията на терминално устройство ПОС са извършени с карти, а останалите през мобилен телефон, часовник и др. Независимо, че техният дял е все още малък, тенденцията е броят им да продължи да нараства. Това става ясно от извадка от данните на Българската народна банка, подготвена за bTV.

Очакванията са и през 2022 г. тенденцията за нарастване на картовите платежни операции да се запази - както на физическо терминално устройство ПОС, така и в интернет, посочват от БНБ. При безконтактните плащания се предвижда ръстът в операциите да е движен от предлаганите от доставчиците платежни услуги. Това са приложения, предоставени в сътрудничество с големи технологични компании, които позволяват сигурно извършване на безконтактно плащане директно с мобилния телефон или друго преносимо „умно“ устройство.

Допълнителен тласък на този род плащания ще донесе и започналото предлагане на решения за приемане на плащания, базирани на т. н. софтуерен ПОС. Това са приложения, които се инсталират на мобилен телефон и позволяват на търговеца да приема безконтактни картови плащания чрез NFC технологията, превръщайки мобилния телефон в терминално устройство ПОС, прогнозират от БНБ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Архив

"Поход за семейството" ще се проведе в София, Пловдив и Варна

Национален "Поход за семейството" ще се проведе днес в три града на страната - София, Пловдив и Варна. В столицата проявата започва от 16 часа - от Народния театър "Иван Вазов", откъдето ще потегли към Съдебната палата, по булевард "Витоша" и ще стигне..

публикувано на 15.06.24 в 10:05

Валежите спират, облаците се разкъсват и отстъпват място на слънцето в почивните дни

В събота, 15 юни, в България се очаква предимно слънчево време.  В сутрешните часове, на места в равнините и низините, видимостта ще е намалена. След обяд, главно над източните и планинските райони ще се развива купеста облачност, но ще бъде без..

публикувано на 14.06.24 в 19:35

България днес - 14 юни 2024 г.

В „България днес“ на 14 юни ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, звукова картина от местата в България с най-тежки поражения от мощната буря снощи, хроника на събитията с балкански адрес от..

публикувано на 14.06.24 в 19:00