Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР призова Северна Македония за политическа зрялост в двустранните отношения

Снимка: mfa

Българското външно министерство изрази загрижеността си от действията на официални лица в РС Македония, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с усилията на правителствата на България и на Северна Македония. В изявление, публикувано на сайта на българското външно министерство се отбелязва, че „след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“ В позицията си МВнР посочва, че подобни действия не помагат на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. „Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие", пише в изявлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещото време продължава

Във вторник , 25 юни, преди обед ще бъде предимно слънчево, а в следобедните часове ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици...

публикувано на 24.06.24 в 19:40

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

БДЖ планира електронни устройства за покупка на билети във влаковете

Започва поетапно оборудване на влаковете с електронни устройства за продажба на билети, съобщи управителят на "БДЖ - Пътнически превози" Венцислав Славков, цитиран от Министерството на транспорта. Такива устройства вече работят пилотно по..

публикувано на 24.06.24 в 17:20