Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР призова Северна Македония за политическа зрялост в двустранните отношения

Снимка: mfa

Българското външно министерство изрази загрижеността си от действията на официални лица в РС Македония, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с усилията на правителствата на България и на Северна Македония. В изявление, публикувано на сайта на българското външно министерство се отбелязва, че „след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г.“ В позицията си МВнР посочва, че подобни действия не помагат на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. „Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие", пише в изявлението.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44