Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високо ниво на антиромска реч в интернет, но има и положителни примери

Снимка: БГНЕС

Нивото на антиромската реч в онлайн пространството у нас е изключително високо, констатира мониторинг, проведен от Асоциация „Интегро” в периода януари - септември миналата година и финансиран  по Програмата за права, равенство и гражданство на Европейския съюз. Според изготвения анализ в 89 на сто от случаите ромите са представени в негативна светлина в интернет.

Проблемите, които съществуваха в обществото ни през 2021 година – епидемия, редовни и предсрочни избори, политическа криза – се отразиха и върху нивата наантиромската реч в интернет, сочат авторите на анализа.В половината от наблюдаваните публикации в социалните мрежи и онлайн медиите присъства темата за ромската престъпност.

„В тази връзка подтемите на публикациите са „циганите-крадци“, „циганите-изнасилвачи“, „циганите – насилници“, уточнява Александра Райкова, един от авторите на мониторинговия доклад.

Втората тема, с която ромската общност у нас присъства в често в публикациите е "ромите като социален проблем", а третата - "ромите и изборите". 

„Основните теми тук са „ромите продават гласовете си“, „ромите като политически инструмент на влияние“, „ромите като разделители на нацията“ – пояснява Диян Данков, юрист и координатор в проекта. – Важно е, че в близо 18% от всички наблюдавани протоколи се забелязва несъответствие между визуалните елементи и съдържанието, което поставя под въпрос надеждността на публикацията и повишава вероятността от затвърждаване на съществуващите негативни стереотипи за ромите и манипулиране на мненията на аудиторията.“

Съществуват и нови тенденции за публикуване на неутрално или положително съдържание, свързано с ромите, което ги представя в добра светлина. По-голямата част от тези статии се отнасят до повишените степени на придобито образование сред ромите и до работата на здравните медиатори.

Лилия Макавеева

„Когато говорим за враждебно слово или реч на омраза към ромската общност ние не трябва да мислим само за промяна в отношението към онези роми, които са станали по-образовани, културни и социално приети. Говорим за общо отношение към цялата общност“, посочи пред БНР директорът на „Интегро“ Лилия Макавеева. Това е третият подобен доклад, който асоциацията издава в последните десетина години:

Враждебното слово трябва да бъде атакувано по всички линии, т.е. нямаме право да смятаме, че хората, които са по-бедни или невежи представляват по-голяма заплаха от другите - това не е вярно. И докато не се промени това разбиране за враждебното слово, няма да настъпи съществена промяна. Определено има оформена прослойка в обществото, които приемат много добре образованите роми, дават ги за пример, но в същото време по-голямата част от обществото, за съжаление, не мисли така. Дори и да видят образовани роми, те считат че това са изключения.“


За публикации на антиромско съдържание по-често се използват социалните мрежи отколкото онлайн медиите, като една от най-често използваните от младите хора платформа е Facebook, сочат още данните от мониторинга на Асоциация "Интегро". По думите им, докладът представя субективна, но изчерпателна представа относно представянето на ромите в онлайн средите и публичното пространство и цели по-ефективна саморегулация на медиите по темата.

Подобно проучване е проведено в 10 държави - Албания, България, Чехия, Северна Македония, Унгария, Украйна,Румъния, Италия, Франция и Испания, и е координирано от мрежата от организации – ERGO (European Roma Grassroots Organisations Network).

Съставил: Елена Каркаланова / по материали на Андрей Борисов, БНР-„Хоризонт“, Цвета Николова и Наталия Цекова, БНР-„Хр.Ботев“/

Снимки: БГНЕС, Асоциация „Интегро”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костенурка на разходка в Осоговската планина

Отбелязваме Световния ден на костенурката

На 23 май отбелязваме Световния ден на костенурката – най-застрашената група гръбначни животни на земята. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки . Те са защитени от Закона за биологичното разнообразие и търговията с тях,..

публикувано на 23.05.24 в 12:59

За какво служи и кой се нуждае от Виза тип А?

В серия от материали ще ви разкажем за визите, които са необходими за престой и транзит през България , както и гражданите на кои страни се нуждаят от тях. Както е известно, от 31 март 2024 г. България е част от Шенгенското пространство по въздух и..

публикувано на 23.05.24 в 09:45

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35