Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина искат да отворят нови неделни училища

Българското неделно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в Атина
Снимка: БГНЕС

21 организации на българи от 11 държави кандидатстват за финансиране от българската държава за разкриване на неделни училища зад граница. Най-много са от Великобритания – 6, има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада и САЩ, съобщи Министерството на образованието. 

373 са българските неделни училища в чужбина през 2022 г. Те обучават над 35 000 деца в 43 държави на 6 континента. За 12 години броят на учениците в неделните училища е нараснал почти 10 пъти. 7,5 млн. евро е заложеният бюджет от държавата за училищата зад граница. 

За първи път през тази година ще се изготвят обучителни програми за децата в предучилищна възраст в българските неделни училища и електронни материали за тях.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училище

Когато и ученици, и учители са в час !

11 български училища по света от общо 262 в списъка на Министерството на образованието и науката за настоящата учеблна годна носят името на поета-революционер Христо Ботев. И всички те почитат паметта му на днешния 2 юни – Деня на Ботев и на..

публикувано на 02.06.24 в 08:28
Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

публикувано на 01.06.24 в 14:15

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55