Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гийермо Кармона: Свързва ни не само Антарктида, но и българската диаспора в Аржентина

Снимка: president.bg

Вицепрезидентът Илияна Йотова прие Гийермо Кармона – държавен секретар по въпросите за Малвинските острови, Антарктида и Южния Атлантик в Министерството на външните работи, международната търговия и вероизповеданията на Аржентина. Посланик Кармона е в България във връзка с подписването на Споразумението за антарктическо сътрудничество между Националната дирекция за Антарктида на Аржентина и Българския антарктически институт. В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита фотоизложба, представяща 30-годишното сътрудничество в изследването на Антарктида между България и Аржентина.

„Не само Антарктида свързва нашите две държави и два народа, а и голямата българска диаспора в Аржентина, която е дълбоко интегрирана в нашето общество“, посочи Гийермо Кармона. Йотова благодари на аржентинската държава за предоставянето на всички условия за съхранение на българската самобитност и култура и изрази гордостта си, че българите са уважавана общност в аржентинското общество.

По отношение на културните контакти между двете страни посланикът на Аржентина в България Алфредо Атанасоф, който е с български корени, изтъкна програмата на аржентинското Министерство на културата за превод на аржентинска литература на български език. Досега в България има около 160 такива издания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32