Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 11 път се провежда Седмица на брака у нас

Пандемията извади наяве множество нерешени проблеми в семейството

Семейният консултант Динка Колева: Щастие на всяка цена не бива да е водещ мотив за началото на нова връзка

Снимка: pixabay

Създаването на задружно семейство е важна стъпка в човешкия живот, а осъществяването му изисква време и осъзнат избор. Ако обаче го превърнем във водеща цел, започваме да допускаме грешки. За да насърчи двойките по пътя към изграждането на успешно семейство, вече 11 години в страната ни се провежда Седмица на брака. В помощ на семействата със съвети и инициативи се включват множество специалисти в сферата на семейното здраве. Събитието е международно и обхваща 25 държави в дните от 7 до 14 февруари.

Трудностите във взаимоотношенията се дължат на фактори, върху които можем да въздействаме, и на други – извън нашия контрол. Към втората разновидност можем да причислим епидемията от Covid-19 – вече две години тя е наш спътник „в добри и лоши дни“ почти като в един брак. Появата на вируса извади наяве множество нерешени проблеми в семейството и изобщо в човешките взаимоотношения и накара хората да обърнат внимание на себе си, на психическото си здраве и устойчивост.

Динка Колева

Според семейния терапевт Динка Колева епидемията представлява криза на колективно ниво, която всеки член на обществото преживява по различен начин.

„Тази криза е много по-тежка за хората, вече преживели загуби – на близки хора, на работа, и това няма как да не се отрази върху двойката – казва тя. – Независимо от кризата, която преживяваме, важно е да бъдем отворени и разбиращи, когато партньорът ни преминава през своя сложна вътрешна ситуация. Добре е също така да се фокусираме върху нещата на разположение, чието подобряване зависи от нас и е по силите ни.”

Подобен пример е грижата за децата, станали една от изкупителните жертви на противоепидемичните ограничения. Онлайн обучението ги лиши от прекия контакт с техните съученици и приятели и отчуждаването повлия отрицателно върху психиката им. Именно тук ролята на родителите е определяща, категорична е Динка Колева.

Много важен е личният пример на родителя – изтъква терапевтът. – Ако той се справя достойно с житейските предизвикателства, това го превръща в герой за детето и то възприема качествата му по-бързо и лесно, отколкото чрез друг вид препоръки или съвети. Важно е също децата да се научат да разпознават своите чувства, да могат да ги контролират и да преобразуват отрицателните в нещо градивно. Едно от тях е агресията.”

А тя е жизнена енергия, пояснява Динка Колева:

„Ако човек има свои методи или хобита, чрез които да я овладее, той може да реагира много по-уравновесено по време на конфликтни ситуации у дома. Когато обаче агресията се задържа твърде дълго, тя се проявява под различна форма на насилие или депресия, което е агресия, обърната към нас самите.”

Неслучайно случаите на домашно насилие се покачват и ръстът им беше отчетен скоро след въвеждането на първия национален локдаун на 13 март 2020 г. Над 3 хил. сигнала за годината бяха подадени в МВР, докато през м.г. близо 90 души дневно са търсили помощ на спешния телефон 112.

Отчуждението, страхът от близост и от общуване също са сред последиците от епидемията. Универсално лекарство липсва, но полезни в подобни случаи са:

„Всякакви антистрес практики, например няколко минути бавно и дълбоко дишане, което ни връща в настоящето – продължава Динка Колева. – Благодарение на дишането тялото може да излезе от режима на стрес. Важен е и контактът с природата, разходките, по време на които се намираме извън дигиталния свят и всичко, изискващо нашата отговорност и решения. Масажите също са ефективен антистрес инструмент.”

Невъзможността на хората да изградят стабилни и дълготрайни отношения също е едно от предизвикателствата пред двойките и семействата в наши дни. Но и тук има работещ подход:

За да влезем в удовлетворяваща и зряла връзка, е важно най-напред да изградим подобна връзка със самите себе си – да се опознаем и да развием силните си страни, да преодолеем своите страхове и недостатъци. Важно е също така да се научим да бъдем щастливи дори в моментите, когато не сме във връзка. Капанът, в който най-често попадат хората, е този на огромните очаквания за щастие на всяка цена и схващането, че именно дадената връзка ще им го осигури.”

Снимки: pixabay, ЕПА/БГНЕС, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30