Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в региона изисква ускоряване на модернизацията на Българската армия

Снимка: БГНЕС

Рисковете за България от кризата около Украйна, както и състоянието на българските въоръжени сили бяха във фокуса на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев. В заседанието участваха премиерът Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Бойко Рашков, министърът на външните работи Теодора Генчовска, председателят на НС Никола Минчев, председателят на ДАНС Пламен Тончев, както и председателите на парламентарните групи в НС.

Ескалацията на напрежението в Черноморския регион, международният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред съществени предизвикателства, беше отчетено от Консултативния съвет. В същото време темпът на модернизация на Българската армия не е достатъчно интензивен. Некомплектът на личния състав през годините въпреки усилията не може да бъде преодолян. Констатирано беше забавянето на доставката на нов боен самолет за въоръжените ни сили.

В тази връзка беше решено, че е необходимо ускоряване на процедурите по модернизация на различните видове въоръжени сили, както и изработване на инвестиционна програма, съответстваща на съвременните технологии, за Българската армия до 2032 г. Други предложения са за увеличаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП още от 2023 г., както и повишаването на интереса към военната професия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Топло време с превалявания над Западна България в четвъртък

През следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...

публикувано на 26.06.24 в 19:40
Георги Гвоздейков

До 2 години и 4 месеца България ще има 35 нови железопътни мотриси

Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 26.06.24 в 19:15

България днес - 26 юни 2024 г.

Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..

публикувано на 26.06.24 в 19:00