Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синоптиците остават в протестна готовност

| обновено на 17.02.22 в 18:15
Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология обяви, че прекратява ефективния си протест, който, по думите им, е бил политизиран. Синоптиците обаче остават в протестна готовност до гласуването на бюджета на института.

Вчера националният институт по метеорология и хидрология спря да информира медиите за времето в знак на протест. Това заяви пред БНТ директорът на института проф. Христомир Брънзов. Вместо обичайната прогноза, на сайта излизаше съобщение за протест. Припомняме, че НИМХ обяви протест заради намерението на управляващите да прехвърлят института от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите. Въпреки уверенията на правителството, че промяната няма да доведе до загуби за института, учените се притесняват за научната си дейност, която е съществена част от работата им. 

Научната структура разполага с правото да разпределя сама бюджета си и да има научна автономия като ръководителят ѝ се избира от колегите си от академичния състав на организацията. Освен това, по закона за защита от бедствия и аварии институтът има ангажименти към много институции, затова учените държат да продължат да работят като независима научна организация. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Приключва предизборната кампания за изборите "2 в 1" в България

Днес е последният ден от предизборна кампания за изборите "2 в 1" в България - за национален и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни. Кампанията за евроизборите остана в сянката на поредния предсрочен парламентарен вот в България..

публикувано на 07.06.24 в 17:25
Галин Цоков

Зрелостниците през 2024 г. показаха рекордни резултати на изпита по български

Най-високият резултат, отчитан досега на матурата по български език и литература е постигнат през 2024 г. – 58,48 е средният брой получени точки.  Добър 4.32 е средният успех на зрелостниците, а миналата година е бил 3.93. Той е с няколко..

публикувано на 07.06.24 в 15:40

Ново измерване съкрати 8 кв. км. от територията на България

Територията на България за 2 години намаля минимално, сочи Националният статистически институт (НСИ). Към 31 декември 2023 г. територията на страната, изчислена от НСИ на базата на цифрови модели на кадастралната карта е 110 996,76 кв. км. През..

публикувано на 07.06.24 в 15:35